Μοναδικοί επισκέπτες

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Ανακύκλωση

Η ανακύκλωση έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, γιατί το αποφορτίζει απο το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών αποβλήτων.

Επίσης, εξοικονομείται ενέργεια και πρώτες ύλες για την παραγωγή προϊόντων, με αποτέλεσμα την μείωση και την μείωση της μόλυνσης.

Η ανακύκλωση, τέλος, ενισχύει την οικονομία ενός τόπου και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Κι ετσι για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε δικαιολογίες και υπεκφυγές, η ανακύκλωση μπορεί να γίνει τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο.

Εύκολη μέθοδος για το σπίτι...

1. Πρώτα απ' όλα, ενημερωνόμαστε για το πρόγραμμα ανακύκλωσης της περιοχής μας.

2. Για την ευκολότερη ανακύκλωση των συσκευασιών, διαχωρίζουμε τα υλικά σε τρεις κατηγορίες (ρεύματα): το χαρτί, το γυαλί και το PMD (Plastic, Metal, Drink cartons, περιλαμβάνει τα μεταλικά τενεκεδάκια - αλουμινένια και μη, πλαστικά μπουκάλια και χάρτινες συσκευασίες ποτών τύπου Tetrapak).

3. Τα συλλέγουμε ως εξής: Το ρεύμα του PMD στο ειδικό διάφανο σακούλι, το οποίο τοποθετούμε στους ειδικούς μπλε κάδους είτε στο πεζοδρόμιο μας ΜΟΝΟ κατά την ημέρα περισυλλογής τους (όταν πρόκειται για το πεζοδρόμιο) και συλλέγεται, μαζί με το χαρτί, μια φορά την εβδομάδα, αν πρόκειται για την Λευκωσία και την Λεμεσό. Στην περίπτωση της Αμμοχώστου και της Πάφου, παίρνουμε το σακούλι στους ειδικούς μπλε κάδους. Το χαρτί, το βάζουμε σε χάρτινα κιβώτια ή στα ειδικά καφέ πλαστικά κιβώτια ή τα δένουμε σε δέμα με ένα σπάγκο και τα αφήνουμε στους ειδικούς καφέ κάδους (αν τα δέσαμε σε σπάγγο ή αν τα βάλαμε σε χάρτινο κιβώτιο) ή τατοποθετούμε στο πεζοδρόμιο μας και συλλέγονται μια φορά την εβδομάδα, μαζί με το PMD, αν πρόκειται για την Λευκωσία ή την Λεμεσό. Στην περίπτωση της Αμμοχώστου και της Πάφου, τα τοποθετούμε στους ειδικούς καφέ κάδους.

4. Βρίσκουμε τον πλησιέστερο κάδο ανακύκλωσης γυαλιού τύπου καμπάνα στην περιοχή μας και τοποθετούμε τις γυάλινες συσκευασίες όποτε μας βολεύει.

Εύκολη μέθοδος για το γραφείο...

1. Ζητάμε απο τους προϊστάμενους μας να εντάξουν την ανακύκλωση στις πολιτικές της εταιρίας, εξηγώντας τους το καλό που θα κάνουν σε αυτή την περίπτωση στο "όνομα" της εταιρίας.

2. Τοποθετούμε κάδους συλλογής ή κιβώτια σε βολικά σημεία του κτιρίου μας και σημειώνουμε ξεκάθαρα ποιο κιβώτιο είναι για ποιο ρεύμα.

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών

1. Με την αγορά καινούριας συσκευής, ζητάμε απο το κατάστημα να πάρει πίσω την παλιά συσκευή (όποτε υπάρχει) και να την στείλει για ανακύκλωση.

2. Μεταφέρουμε τις μπαταρίες μας στον κοντινότερο κάδο ανακύκλωσης μπαταριών ή σε ένα απο τα καταστήματα λιανικής πώλησης τους. Πολλά καταστήματα διαθέτουν ήδη τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης μπαταριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου