Με μεγάλη μας χαρά θα μπορούσαμε να σας παρουσιάζαμε δείγματα από το νέο κυπριακό λεξικό για το περιβάλλον, αλλά επειδή δυστυχώς δεν έχουμε υπ' όψιν μας μια τέτοια έκδοση, αρκούμαστε απλά στο να την προτείνουμε, αναφέροντας και μερικές λέξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτήν. Διαβάστε παρακαλώ...
Ανακύκλωση: Μια λέξη σχετικά άγνωστη στο ευρύτερο κυπριακό κοινό, που όσο κι αν ανακυκλώνεται η σημασία και η σημαντικότητα της, εξακολουθεί να μας παραμένει άγνωστη.
Αφαλάτωση: Εδώ και δεκαετίες προγραμματίζεται η κατασκευή δύο τέτοιων μονάδων, αλλά, ως είθισται, έργα ακούμε και έργα δεν βλέπουμε. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας... αφαλατώνουν.
Βαρεμάρα: Όρος απαραίτητος για την επόμενη ορολογία.
Βοήθεια: Μια λέξη που την γνωρίζεις μόνο όταν φτάνεις στο αμήν ή όταν βαριέσαι να κάνεις κάτι περισσότερο. Παραδείγματος χάριν, όταν είσαι άνεργος και βαριέσαι να ψάχνεις για δουλειά, παίρνεις μερικά μολυβάκια, ξυστρούλες, σβηστηράκια κλπ., και βγαίνεις στους δρόμους φωνάζοντας πως είσαι άνεργος και θες βοήθεια.
Γαλυφιές: Όρος συνώνυμος με τον επόμενο και το ίδιο απαραίτητος για την επίτευξη της δωρόδοκίας (βλ. λέξη).
Γλύψιμο: Εκτός από το γλύψιμο της γάτας μετά το φαϊ, υπάρχει και η άλλη επεξήγηση για το γλύψιμο, η οποία μας λέει ότι το γλύψιμο είναι μια ισομερής κατανομή εκροουμένων σαλιών χρησιμοποιουμένων για το λάδωμα της μηχανής που θα αποφέρει έννομο συμφέρον και αποτέλεσμα.
Διπλωματία: Οι όροι που θα χρησιμοποιηθούν για να κάνουν τη δωροδοκία να φαίνεται ως πασχαλινό δώρο, ως ένδειξη αγάπης και εκτίμησης.
Δωροδοκία: Όρος που χρησιμοποιείται για να υποδείξει περιληπτικά το λάδωμα της μηχανής που θα μας φέρει κατά δική της αποκλειστικότητα το επιθυμητό για μας αποτέλεσμα.
Ελευθερία: Ένα... χάρισμα που ξέφυγε από τον Ύψιστο, ήρθε στους ανθρώπους καθαρά από λάθος και τους οδήγησε στη σημερινή τους κατάσταση.
Ευρώπη: Με αυτό το όνομα παρουσιάζεται ένα τεράστιο σύστημα τεράστιας και γερής δανειοδότησης, χωρίς την ανάγκη επιστροφής των χρημάτων αυτών, εκτός της περίπτωσης του βλάκα παραλήπτη, ο οποίος δεν ξέρει (ή κάνει πως δεν ξέρει) να τα παρουσιάζει όπως πρέπει και να τα χρησιμοποιεί όπως θέλει (και ΠΟΤΕ το αντίθετο). Κατα μιά λανθάνουσα έννοια, θεωρείται ως η ήπειρος στην οποία εντάχθηκε η Κύπρος (μόνο) πολιτικά για σκοπούς εθνικής και κρατικής προστασίας.
Ζωή: Το αγαθό που έχουμε και παλεύουμε (με τη στάση μας ενάντια στο περιβάλλον) να χάσουμε.
Ζώνη: Ό,τι δημιουργείται γύρω μας για να μας σώσει από κάποιο κίνδυνο. Συναντάται με διάφορους χαρακτηρισμούς όπως αντιπυρική, δασική, οικιστική, βιομηχανική, κτηνοτροφική, ασφαλείας, αυτοκινήτου, παντελονιού κ.ο.κ.
Η κενή θέση υπάρχει για να γεμίζει, όπως και το άδειο οικόπεδο επίσης, αλλά όχι απαραίτητα με μια πολυκατοικία.
Ηλιθιότητα: Λέξη η οποία δηλώνει τη σκόπιμη (ως επί το πλείστον) άγνοια των θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον. Κλασσικά παραδείγματα: "από πίτα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν καεί", "αφού δεν ξέρω, δεν με νοιάζει να μάθω κιόλας". Είναι συνώνυμο με την αναισθησία (βλ. λέξη).
Θεοπέμπτου, Χαράλαμπος: Η θέση του στον κρατικό μηχανικό και η απρόσκοπτη συγκέντρωση του περί του να ασκεί τα καθήκοντα του σε αυτή τη θέση, τον κάνουν να φαίνεται σαν ένας μικρός Θεός. Γιατί είναι ένας. Και μοναδικός.
Θεός: Μας βλέπει και μας κρίνει. Απλά.
Ικρίωμα: Η δοκός από την οποία κρέμεται ο πλάνητης κι εμείς τον σπρώχνουμε όλο και περισσότερο να πέσει στο κενό.
Καινότομια: Όρος που υποδηλώνει κάτι καινούριο, συνήθως πρακτικό, όπως λόγου χάριν τα υβριδικά (και πρωτίστως οικονομικά) αυτοκίνητα.
Κύπρος - Σαχάρα, σημειώσατε Χ. Γιατί κατά βαρβάρων δωρούμενοι οδεύουμε πλέον.
Λάδωμα: Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιδιόρθωση μιας μηχανής, μάλλον σκουριασμένης.
Λατομεία: Φυτρώνουν σαν μανιτάρια καθ' όλη την επικράτεια της Κύπρου, και όπως πολυ σωστά καταλάβατε, σαν να μη φτάνουν τα παράνομα της δημοκρατίας μας, έχουμε και τα παράνομα των παρανόμων και τούμπαλιν. Μια πρόχειρη ματιά στον Πενταδάκτυλο (και δεν εννοώ μόνο την γεμάτη από νοήματα μούντζα του, αλλά ολόκληρη την οροσειρά) θα σας δώσει, νομίζω, να καταλάβετε τι εννοούμε ότι συμβαίνει στην επικράτεια της Λ-Ατομικής Δημοκρατίας.
Μέσο: Κατά μία έννοια, είναι το μέρος μιας μηχανής, το οποίο επιταχύνει την εκάστοτε διαδικασία. Κατά μία λανθάνουσα έννοια, είναι το κέντρο μιας οριοθετημένης απόστασης.
Μηχανή: Οποιαδήποτε ομάδα (από ανθρώπους, εξαρτήματα κλπ.) εργάζεται για το (όχι απαραίτητα) έννομο συμφέρον κάποιου. Εκτός της έννοιας της μοτοσυκλέτας, συναντάται με διάφορους άλλους χαρακτηρισμούς, όπως: κρατική, πακεταρίσματος, αυτοκινήτου κλπ.
Νεολαία: Οι νέοι άνθρωποι ενός χωριού, μιας πόλης, ενός κράτους, ολόκληρου του πλανητη. Όλες οι ευθύνες έχουν μετατεθεί πάνω της, ακόμα και η (τελευταία, ίσως) προσπάθεια για διάσωση του πλανήτη, και απο κει και πέρα έχει αφεθεί στο έλεος της.
Νούσιμος: Άνθρωπος με νου, έξυπνος, φρόνιμος, οικολόγος.
Ξεκλήρισμα: Όρος που υποδηλώνει την ολοκληρωτική καταστροφή μιας οικογένειας, ενός έθνους/κράτους, ενός δάσους, ενός πλανήτη.
Ξεκουφαίνω τον κόσμο για το καλό του, αλλά αγρόν ηγόρασεν...
Όριο: Σημείο τερματισμού, σημείο που διαχωρίζει το ανεκτό από το μη ανεκτό.
Όρος: Λέξη η οποία χρήζει επεξήγησης ή/και ανάλυσης. Βουνό, όπως π.χ. το όρος Σινά, που θα πρέπει να πάμε να προσευχηθούμε μπας και μας λυπηθεί ο Ύψιστος (βλ. λέξη).
Πάφος: Η επαρχία με την κατ' αναλογία μεγαλύτερη, ίσως, δασική έκταση ανά το παγκύπριο, την οποία έκταση ζητούν οι κυνηγοί προς χρήση μέσω αντιπροσώπου τους στην ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ επιτροπή του προγράμματος NATURA 2000.
Προσευχή: Η παράκληση που πρέπει να κάνουμε, μαζί με καμιά μετάνοια, μπας και μας λυπηθεί λιγάκι ο Ύψιστος.
Ράθυμος: Ο γεμάτος όρεξη για δουλειά άνθρωπος που βρήκε θέση στον κρατικό μηχανισμό, οπότε αναγκάζεται να δουλεύει τον κόσμο.
Ρόδα: Τα τριαντάφυλλα στην καθαρεύουσα, τα οποία ως λουλούδια που είναι, προσπαθούμε να τα εξαλείψουμε. Οποιαδήποτε προσπάθεια εξομοίωσης με τα ρόδια απορρίπτεται εξ' αρχής.
Σταματημός: Το τέρμα, το τέλος που δίνεται ή πρέπει να δίνεται σε μια διαδικασία, όπως η γραφειοκρατία, η καταστροφή του πλανήτη κλπ.
Σώστε οτιδήποτε. Τον πλανήτη, τα δέντρα, τα ζώα, τους συνανθρώπους σας, τους εαυτούς σας. Κάτι τέλοσπαντων.
Τρένο: Μπορεί να φαίνεται ψιλοάσχετο, αλλά δεν είναι τόσο όσο φαίνεται, διότι: 1. εκφράζεται η άποψη ότι θα ήταν πολύ πρακτικό αν επαναδημιουργείτο στην Κύπρο και 2. Ένα τέτοιο μας μεταφέρει χωρίς οδηγό και μα ς πηγαίνει κατά βαρβάρων.
Υβριδικά αυτοκίνητα: Αγοράστε τα! Δεν δαγκώνουν, ούτε επιτίθενται! Επιχορηγούνται κιόλας...
Ύψιστος: Ο τελικός κριτής.
Φρένο: Βοηθητικό εξάρτημα ή εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται στο σταμάτημα.
Φήμες πολλές, φήμες καλές και φήμες απαραίτητες. Λένε, τάχα, ότι αντέχουμε (σαν πλανήτης) μέχρι το 2020, το 2050, το 2100...
Χάροντας: Εκτός από τον διαχειριστή του ομώνυμου ιστολογίου, έτσι ονομάζεται και αυτός γλυκύτατος κυριούλης που βλέπει τον πλανήτη και κτίζει δωμάτια.
Χρώματα: Ένα εκ των ειδών προς εξαφάνιση ανά το παγκόσμιο.
Ψήλωμα: Μικρός λόφος, ακόμα ένα είδος προς εξαφάνιση.
Ψαχουλεύω, μαθαίνω, ενημερώνομαι για την κατάσταση του πλανήτη. Εσύ?
Ωα: Οι περισσότεροι τα γνωρίζουν ως αυγά: Σιγά τ' αυγά που λένε...
Αυτά ήταν μερικά δείγματα του νέου κυπριακού λεξικού για το περιβάλλον κι ελπίζουμε να σας βρήκαμε σύμφωνους στην πρόταση για τη δημιουργία μιας τέτοιας έκδοσης.