Μοναδικοί επισκέπτες

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



Τα Μονοπάτια Μελέτης της Φύσης αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές υποδομές υπαίθριας και δασικής αναψυχής στην Κύπρο. Το Τμήμα Δασών έχει αναπτύξει ένα μεγάλο αριθμό Μονοπατιών μέσα στα κρατικά δάση (το 2010 αριθμούσαν σε 68 με συνολικό μήκος 319,6 km), τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες άμεσης επαφής και γνωριμίας με την κυπριακή φύση, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση και τη φυσική άσκηση. Παράλληλα το Τμήμα Δασών, ως αρμόδια αρχή για το σχεδιασμό και προώθηση της δημιουργίας Μονοπατιών, συνεργάζεται με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, τις Τοπικές Αρχές και τις Επαρχιακές Διοικήσεις για τη δημιουργία Μονοπατιών και έξω από τα κρατικά δάση.

Εδώ δίνεται ένας κατάλογος από 98 συνολικά μονοπάτια, που βρίσκονται μέσα και έξω από τα κρατικά δάση μαζί με πολύ στοιχειώδεις πληροφορίες για μια βασική ενημέρωση του επισκέπτη. Τονίζεται ότι Τμήμα Δασών έχει την ευθύνη διαχείρισης και συντήρησης μόνο για τα Μονοπάτια στα οποία υπάρχει η ένδειξη ΤΔ στον τίτλο του κάθε Μονοπατιού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποτείνεστε στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Δασών (τηλ. 22805529, 22805501) ή στα κατά τόπους δασικά γραφεία. Για Μονοπάτια που βρίσκονται έξω από τα δάση, πληροφορίες μπορεί να ληφθούν από τις Τοπικές Αρχές.

Τα μονοπάτια παρουσιάζονται από το δυτικό τμήμα της Κύπρου προς το ανατολικό και έχουν καταταγεί σε διακριτές γεωγραφικές περιοχές.

Επεξηγήσεις:

Κυκλικό: εννοείται η διαδρομή που είναι κυκλική, στην οποία ο επισκέπτης στο τέλος της διαδρομής επιστρέφει στην αφετηρία.
Γραμμικό: διαδρομή γραμμική στην οποία ο επισκέπτης όταν φτάσει στο τέρμα, θα πρέπει να επιστρέψει πίσω ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.
ΤΔ: Μονοπάτια που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του Τμήματος Δασών.
Βαθμός δυσκολίας: κλίμακα από 1(το πιο εύκολο) έως 3(το πιο δύσκολο).

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΚΑΜΑ – ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ

1. Μονοπάτι Αφροδίτη (κυκλικό) - ΤΔ
Αφετηρία: Τα Λουτρά της Αφροδίτης
Μήκος: 7.5 Km
Χρόνος: 3 – 4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Τα Λουτρά της Αφροδίτης, όπου σύμφωνα με την παράδοση λουζόταν η θεά της Ομορφιάς. Επίσης τα ερείπια του Πύργου της Ρήγαινας τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν σε μεσαιωνικό μοναστήρι. Τα φυσικά δάση αοράτου και τραχείας πεύκης είναι χαρακτηριστικά της περιοχής. Αναφορά αξίζει να γίνει και σε έναν αιωνόβιο δρυ που βρίσκεται κοντά στα ερείπια του πύργου. Κατά μήκος του μονοπατιού υπάρχουν σημεία με εξαιρετική θέα προς το Ακρωτήρι Αρναούτη, την Πόλη Χρυσοχούς καθώς και το Δάσος Πάφου. Σε σημείο της διαδρομής, κοντά στα ερείπια του Πύργου της Ρήγαινας, υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό και άλλη μια μεταξύ Λουτρών - Κακοσκάλι. Το μονοπάτι Αφροδίτη έχει το τμήμα Λουτρά-Πύργος Ρήγαινας κοινό με το μονοπάτι Άδωνις.

2. Μονοπάτι Άδωνις (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: 400 m πριν τα Λουτρά της Αφροδίτης, πάνω στον κύριο δρόμο Λατσί – Λουτρά της Αφροδίτης
Μήκος: 7.5 Km
Χρόνος: 3 – 4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Σημεία θέας προς την Πόλη Χρυσοχούς, το Δάσος Πάφου και τον Ακάμα. Το μονοπάτι περνά από τον Πύργο της Ρήγαινας. Στην τοποθεσία Κεφαλοβρύσια, όπου υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό, συνδέεται με το μονοπάτι Σμιγιές και στον Πύργο της Ρήγαινας με το μονοπάτι Αφροδίτη με το οποίο έχει ένα τμήμα κοινό. Για να γίνει κυκλικό ακολουθεί το δρόμο Λουτρά της Αφροδίτης – Λατσί, για περίπου 400m.

3. Μονοπάτι Σμιγιές (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος Σμιγιών, 2.5 Km δυτικά του Νέου Χωριού, μέσα στο Δάσος του Ακάμα
Μήκος: (α) Σύντομη διαδρομή 2.5 Km (β) Μακρινή διαδρομή 5 Km
Χρόνος: (α) Σύντομη διαδρομή – 1 ώρα (β) Μακρινή διαδρομή – 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Σημεία θέας, αρχικά προς τις δυτικές ακτές του Ακάμα, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου της Λάρας και ανατολικά στον Κόλπο Χρυσοχούς προς Λατσί, Πόλη, Παχύαμμο και το Δάσος Πάφου. Η μακρινή διαδρομή περνά από τα παλιά ορυχεία και εγκαταστάσεις μαγνησίου συμπεριλαμβανομένων και εγκαταλειμμένων καμινιών, μέσα από πυκνό τμήμα του δάσους Ακάμα. Η μακρινή διαδρομή συνδέεται επίσης με το μονοπάτι Άδωνις στην τοποθεσία Κεφαλοβρύσια όπου υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Στην αφετηρία, οι δύο διαδρομές βρίσκονται πολύ κοντά στο μονοπάτι «Πισσουρόμουττη». Και οι δύο διαδρομές περνούν δίπλα από το Πυροφυλάκιο του Τμήματος Δασών, στην τοποθεσία "Πήανα".

4. Μονοπάτι Πισσουρόμουττη (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος Σμιγιών, 2.5 Km δυτικά του Νέου Χωριού, εντός του Δάσους του Ακάμα
Μήκος: 3 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Πλούσια φυσική βλάστηση πεύκου, αόρατου, σχινιάς, ξυσταρκάς, κλπ. Σημεία θέας προς Κόλπο Χρυσοχούς στα βορειοανατολικά και στις ακρογιαλιές του Ακάμα στα δυτικά. Πανοραμική θέα από την κορυφή. Η αφετηρία είναι κοντά σε αυτήν του μονοπατιού Σμιγιές, που συνδέεται με τα μονοπάτια Άδωνις και Αφροδίτη μέχρι τα Λουτρά της Αφροδίτης.

5. Μονοπάτι Φαράγγι του Άβακα (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Δρόμος Αγίου Γεωργίου Πέγειας – Παραλίας Λάρας, περίπου 3 Km από τον Άγιο Γεώργιο, υπάρχει πινακίδα στο δρόμο που κατευθύνεται προς το φαράγγι
Μήκος: 1.1 Km
Χρόνος: 0.5 – 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Τα εντυπωσιακά γεωμορφώματα, η πορεία μέσα στο φαράγγι και η σπάνια ενδημική Κενταύρεια του Ακάμα (Centaurea akamantis) που φύεται στους σκιερούς βράχους το καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους επισκέπτες.

6. Μονοπάτι Αγίασμα (κυκλικό)
Αφετηρία: 1 Km από το χωριό Κάθηκας προς Πέγεια, κοντά στο εστιατόριο Κυπάρισσος
Μήκος: 2 Km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά δια μέσου ψηλών και εντυπωσιακών βράχων. Διέρχεται από περιοχή με ενδιαφέρουσα γεωλογία, ενώ μέρος της διαδρομής περνά μέσα από αμπελώνες. Στα 800m από την αφετηρία υπάρχει πετρόκτιστη βρύση με πόσιμο νερό. Προσφέρει εξαιρετική θέα προς την παραλία Πέγειας.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ – ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

7. Μονοπάτι Αργάκας (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Περίπου 500 m ανατολικά της κοινότητας Αργάκας, στα όρια του Δάσους Πάφου.
Μήκος: (α) 8 Km (Σύντομη διαδρομή) (β) 10 Km (Μακρινή διαδρομή)
Χρόνος: 2 – 3 ώρες (ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλεγεί)
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Ο υδατοφράκτης Αργάκας, ενώ σε αρκετά σημεία της διαδρομής προσφέρεται πανοραμική θέα προς τον Κόλπο Χρυσοχούς, τη Χερσόνησο Ακάμα και την Κοινότητα Αργάκας. Συστάδες φυσικού δάσους τραχείας πεύκης και αναδασώσεις που έγιναν από το Τμήμα Δασών. Στο μονοπάτι υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό.

8. Μονοπάτι Συμβουλάς* (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Η πλατεία της κοινότητας Νέων Δημμάτων
Μήκος: 11 Km
Χρόνος: 3 – 4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι ακολουθεί πορεία μέσα από το κρατικό Δάσος Πάφου με πλούσια ποικιλία χλωρίδας και καταλήγει στην κοινότητα Πωμού. Πανοραμική θέα προς τη Χερσόνησο Ακάμα, τον Κόλπο Χρυσοχούς και το Λιμανάκι του Πωμού.
*Η διαδρομή μπορεί να γίνει και κυκλική με επιπλέον απόσταση 6km και 1,5-2 ώρες χρόνο πεζοπορίας. Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο πεζοπόρος είναι από την κοινότητα του Πωμού με κατεύθυνση τα Νέα Δήμματα, μέσω του δρόμου που οδεύει παράλληλα προς την πορεία κύριου αυλακιού άρδευσης.

9. Μονοπάτι Λωρόβουνος (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Ακόνι (Μνημείο Πεσόντων Λωρόβουνου) σε σημείο του δρόμου Παχυάμμου – Κάτω Πύργου
Μήκος: 2 Km (1.4 Km χωματόδρομος και 0.6 Km μονοπάτι)
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Θέα στις περιοχές Κάτω Πύργου, Παχύαμμου και την κατεχόμενη περιοχή του θύλακα των Κοκκίνων. Στο μονοπάτι υπάρχει μνημείο πεσόντων κατά τις μάχες του 1964. Δεν είναι μονοπάτι μελέτης της φύσης, αλλά δημιουργήθηκε για να παρέχει πρόσβαση προς την ιστορική τοποθεσία Λωρόβουνου.

10. Μονοπάτι «Αρνιές» (κυκλικό)
Αφετηρία: Δρόμος Πάφου – Παναγιάς, λίγο έξω από την Κοινότητα Αγίου Δημητριανού
Μήκος: (α) 3 Km (Σύντομη διαδρομή) (β) 4 Km (Μακρινή διαδρομή)
Χρόνος: 1 – 2 ώρες (ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλεγεί)
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Σπήλαιο όπου σύμφωνα με την παράδοση ασκήτεψε ο Άγιος Δημητριανός και η φυσική πηγή νερού «Αρνιές» από όπου πήρε το όνομα του το μονοπάτι. Το μονοπάτι περνά μέσα από αμπελώνες, γεωργικές καλλιέργειες, βουνοπλαγιές με θαμνώδη βλάστηση και μεμονωμένα δέντρα. Επίσης περνά μέσα από την Κοινότητα Αγίου Δημητριανού όπου προσφέρονται στον περιπατητή αρκετές διευκολύνσεις όπως πόσιμο νερό και αποχωρητήρια.

11. Μονοπάτι Βουνί (κυκλικό)
Αφετηρία: Το χωριό Πάνω Παναγιά, απέναντι από το πολιτιστικό κέντρο, κάτω από την εκκλησία
Μήκος: 9.8 Km
Χρόνος: 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Στα ψηλότερα σημεία προσφέρει εξαιρετική θέα προς το χωριό Παναγιά, τον Ακάμα, το δάσος Πάφου και την οροσειρά του Τροόδους και γενικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Η διαδρομή περνά από αμπελώνες και την περιοχή Natura 2000 “Βουνί Παναγιάς“. Προς το τέλος, ο περιπατητής μπορεί να επιλέξει μεταξύ δύο διαδρομών. Η μία οδηγεί προς το Μοναστήρι της Χρυσορρογιάτισσας και μετά στην Κοινότητα Παναγιάς, και η άλλη, πιο σύντομη, οδηγεί κατευθείαν στην Κοινότητα. Υπάρχει πρόσβαση προς το πυροφυλάκιο Βουνί του Τμήματος Δασών.

12. Μονοπάτι Μούττη του Σταυρού (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Σελλάδι του Σταυρού, 3 Km πάνω από το Σταυρό της Ψώκας, στο σταυροδρόμι των δρόμων Κύκκου, Σταυρού της Ψώκας και Πύργου Τυλληρίας
Μήκος: 2.5 Km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Διαδρομή στην καρδιά του Δάσους Πάφου που περνά από φυσικό δάσος τραχείας πεύκης με υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Μόρφου και την ανατολική πλευρά της Χερσονήσου Ακάμα. Σε σταυροδρόμι που θα συναντήσει ο περιπατητής, σε απόσταση περίπου 500m από την αφετηρία, η πορεία προς τα αριστερά οδηγεί στο ελικοδρόμιο του Σταυρού της Ψώκας (σε απόσταση 1,5km), ενώ προς τα δεξιά το μονοπάτι ακολουθεί την πιο πάνω κυκλική διαδρομή. Πρόσβαση προς το πυροφυλάκιο Ζαχαρού του Τμήματος Δασών.

13. Μονοπάτι Χορτερή (κυκλικό)ΤΔ
Αφετηρία: Τοποθεσία «Πλατανούθκια», περίπου στο μέσο του δρόμου Σταυρού της Ψώκας – Σελλαδίου του Σταυρού, λίγο πιο πάνω από το Σταυρό της Ψώκας
Μήκος: 5 Km
Χρόνος: 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Εξαιρετική θέα προς την κοιλάδα του Σταυρού και τον δασικό σταθμό. Πρόσβαση προς τη μούττη της Χορτερής. Διέρχεται μέσα από πυκνές συστάδες τραχείας πεύκης και λατζιάς και αρκετών διάκενων όπου υπάρχουν σημαντικά στοιχεία χλωρίδας και γεωλογίας.

14. Μονοπάτι Ενετικά Γεφύρια (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρίες: (α) στην κοινότητα Καμιναρίων (β) στο δρόμο Βρετσιών – Πάφου
Μήκος: 17 Km
Χρόνος: 6 ώρες
Ενδιάμεσες αποστάσεις / χρόνοι: Καμινάρια – Γεφύρι της Ελιάς 3.2 Km – 1 ώρα, Γεφύρι της Ελιάς – Γεφύρι του Τζιελεφού 3.9 Km – 2 ώρες, Γεφύρι του Τζιελεφού - Γεφύρι του Ρούδια 6,9km - 2 ώρες, Γεφύρι του Ρούδια - Βρέτσια 3km - 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Τα μεσαιωνικά γεφύρια της Ελιάς, του Τζιελεφού και του Ρούδια. Η θέα σε όλο το μήκος της διαδρομής είναι πανοραμική. Διέρχεται από πυκνές συστάδες τραχείας πεύκης, από το φράγμα της Αρμίνου, από τον εκδρομικό χώρο της Πέρα Βάσας (όπου εκτίθεται ο κορμός του ξηρανθέντος γιγάντιου πεύκου της Πέρα Βάσας), συνεχίζει μέσα από το αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Κύκκου «Σαουρής», από το Σπήλαιο του Σαουρή, τη μάντρα του Μίτα και κοντά στο παρατηρητήριο για το γύπα.

15. Μονοπάτι «ΠΑΝΘΕΑ» (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Δρόμος Κύκκου - Τσακκίστρας (έξω από την κοινότητα της Τσακκίστρας)
Μήκος: 10,1 Km
Χρόνος: 3 – 3,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά μέσω φυσικού δάσους τραχείας πεύκης (Pinus brutia) με πλούσια θαμνώδη βλάστηση. Προσφέρει πανοραμική θέα προς τις κοιλάδες του Κάμπου και του Ξερού. Περνά μέσα από καλλιέργειες κερασιών και μηλιών και καταλήγει έξω από τη κοινότητα του Κάμπου.

16. Μονοπάτι Ξυσταρούδα – Αγίασμα – Βασιλική (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Απέναντι από τον εκδρομικό χώρο της Ξυσταρούδας (δρόμος Πεδουλά – Κύκκου)
Μήκος: 5,3 Km
Χρόνος: 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά από το σημείο που αναβλύζει το Άγιασμα της Παναγίας του Κύκκου και δια μέσου πυκνής δασικής βλάστησης καταλήγει στο εκκλησάκι της Βασιλιτζής (Άγιος Βασίλειος) στο οποίο υπάρχουν αγιογραφίες με μεγάλη αρχαιολογική αξία. Ο περιπατητής μπορεί να συνεχίσει την πορεία του μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου προς το Μοναστήρι του Κύκκου.
*Το μονοπάτι μπορεί να γίνει και κυκλικό αν ο περιπατητής επιστρέψει από το κύριο δρόμο Κύκκου –Πεδουλά στον εκδρομικό χώρο της Ξυσταρούδας με επιπλέον διαδρομή 6,1km και χρόνο πεζοπορίας 2-2,5 ώρες.

17. Μονοπάτι Αριάδνη (κυκλικό)
Αφετηρία: Από το ξενοδοχείο Tree Tops, λίγο μετά το χωριό Γερακιές προς Κύκκο.
Μήκος: 3,3 Km
Χρόνος: 1 – 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Ωραία θέα και δυνατότητα επίσκεψης στο πυροφυλάκιο Κάβαλλος στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής. Περνά από το γραφικό χωριό των Γερακιών, στην κοιλάδα της Μαραθάσας, κτισμένο σε μια βουνοπλαγιά με πλούσια βλάστηση, στις παρυφές του δάσους Πάφου. Ανηφορίζει νότια του ξενοδοχείου Tree Tops και ακολουθεί κατηφορίζοντας, για να γίνει κυκλικό, τον κύριο δρόμο Γερακιών – Κύκκου για περίπου 800m.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΤΡΑΣ ΤΟΥ ΡΩΜΙΟΥ – ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ

18. Μονοπάτι Πέτρας του Ρωμιού (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Περίπτερο ΚΟΤ παρά την Πέτρα του Ρωμιού
Μήκος: 7,1 Km
Χρόνος: 2 – 2,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Η Πέτρα του Ρωμιού με την οποία ο περιπατητής έχει οπτική επαφή σχεδόν σε όλη τη διαδρομή είναι το κυριότερο αξιοθέατο του μονοπατιού. Η πορεία του ακολουθεί στο μεγαλύτερο της μέρος δασικούς δρόμους του Εθνικού Δασικού Πάρκου όπου ο περιπατητής μπορεί να δει διάφορα είδη της θαμνώδους βλάστησης της περιοχής και αναδασώσεις που γίνονται από το Τμήμα Δασών για εμπλουτισμό της υφιστάμενης βλάστησης. Το μονοπάτι περνά επίσης από τον εκδρομικό χώρο του Πάρκου όπου παρέχονται βασικές διευκολύνσεις όπως πόσιμο νερό και αποχωρητήρια. Καταλήγει σε χώρο στάθμευσης στο δυτικό όριο του Πάρκου. Οι περιπατητές ακολουθώντας τους δασικούς δρόμους μπορούν να κάνουν διάφορες κυκλικές διαδρομές μικρότερου ή μεγαλύτερου μήκους. Υπάρχει πρόσβαση και από την ανάπτυξη Λανίτη που συνορεύει με το κρατικό δάσος.

ΔΑΣΟΣ ΤΡΟΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ – ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

19. Μονοπάτι στην κοινότητα Λεμύθου* (γραμμικό)
Αφετηρία: Κατοικία οικογένειας Λεβέντη στην κοινότητα Λεμύθου
Μήκος: 2 Km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Η κατοικία της οικογένειας Λεβέντη, το φαράγγι στην τοποθεσία Κρεμμός, ο ποταμός Αγρός και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
*Το μονοπάτι μπορεί να γίνει και κυκλικό αν ο περιπατητής επιστρέψει από τον κύριο δρόμο Τριών Ελιών - Λεμύθου.

20. Μονοπάτι Πρόδρομος – Λεμύθου (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Πλατεία του χωριού Πρόδρομος
Σημεία ενδιαφέροντος: Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Βερεγγάρια. Φυσικές συστάδες μαύρης πεύκης και θέα προς τη δυτική Μαραθάσα και το Δάσος Πάφου. Το μονοπάτι καταλήγει λίγο πιο πάνω από την Σχολή Μιτσή στο χωριό Λεμύθου. Ο περιπατητής μπορεί να επιστρέψει πίσω από την ίδια διαδρομή ή από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο Λεμύθου – Προδρόμου.
Μήκος: 2 Km
Χρόνος: 1 – 1.5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3 (κατηφορική διαδρομή)

21. Μονοπάτι Ιερά Μονή Τροοδιτίσσης – Φοινί (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία:
α) Ιερά Μονή Τροοδιτίσσης
β) Κοινότητα Φοινίου
Μήκος: 4,3 Km
Χρόνος: 1,5 – 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Σημαντικότερα στοιχεία που θα συναντήσει ο περιπατητής είναι ο καταρράκτης της «Χαντάρας» που βρίσκεται περίπου 3 Km από την Ι.Μ. Τροοδιτίσσης, η πλούσια βλάστηση της περιοχής και η πανοραμική θέα προς τη κοινότητα του Φοινιού.

22. Μονοπάτι Πρόδρομος – Ζουμί (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Παιδική χαρά στην κοινότητα Προδρόμου
Μήκος: 3 Km
Χρόνος: 1 – 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά μέσα από συστάδες μαύρης πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana), από διάφορα σημεία του μονοπατιού προσφέρεται πανοραμική θέα προς την κοιλάδα Μαραθάσας, τον Κόλπο της Μόρφου, το Μοναστήρι του Κύκκου, τον Τρίπυλο και το Βουνί Παναγιάς. Στη τοποθεσία Ζουμί το μονοπάτι ενώνεται με το μονοπάτι Φράκτη Προδρόμου – Σταυρούλια.
*Το μονοπάτι μπορεί να γίνει και κυκλικό αν ο περιπατητής χρησιμοποιήσει το δρόμο Προδρόμου – Τροόδους με επιπλέον απόσταση 2,7 Km.

23. Μονοπάτι Φράγμα Προδρόμου - Σταυρούλια (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Στον κύριο δρόμο Τροόδους – Προδρόμου, λίγο πιο πάνω από το Φράγμα Προδρόμου. Για το τέρμα, υπάρχει επιλογή δύο διαδρομών που καταλήγουν σε διαφορετικά σημεία στον δρόμο Πεδουλά – Κακοπετριάς
Μήκος: Πρώτη διαδρομή 4,5 Km, δεύτερη διαδρομή 5,5 Km
Χρόνος: 1,5 – 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3 (πολύ απότομη κατηφορική διαδρομή)
Σημεία ενδιαφέροντος: Εξαιρετική θέα προς τον Κόλπο Μόρφου και την Οροσειρά Τροόδους. Το μονοπάτι περνά από πυκνό δάσος μαύρης πεύκης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους. Πανοραμική θέα στα ανατολικά προς τις εγκαταλειμμένες γαλαρίες των ορυχείων χρωμίου.

24. Αθλητικό Μονοπάτι Κοιλάδας Pinewood (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Στον κύριο δρόμο Πεδουλά – Προδρόμου – Τροόδους, κοντά στο δρόμο που οδηγεί στο ξενοδοχείο Churchill.
Μήκος: 800 m
Χρόνος: 0,5-1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Στη διαδρομή υπάρχουν διάφορες ξύλινες κατασκευές για άθληση και πινακίδες φυτών για μελέτη της φύσης. Θέα προ τα χωριά Πεδουλάς, Μουτουλάς, Καλοπαναγιώτης και προς τον Κόλπο της Μόρφου.

25. Μονοπάτι Καλοπαναγιώτη – Οίκου (γραμμικό)
Αφετηρία: Μέσα στο χωριό Καλοπαναγιώτης, σε σημείο του δρόμου που κατηφορίζει από τον κύριο δρόμο στο κέντρο του χωριού προς το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή.
Μήκος: 4 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Διασχίζει ιδιωτικές περιοχές με κληματαριές και οπωροφόρα δέντρα, περνά από το «Νερόμυλο του Κύκκου» που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Σέτραχο, με πλούσια βλάστηση και περνά από παλιά γέφυρα, η οποία ήταν πετραύλακο που μετέφερε νερό για άρδευση των περβολιών της περιοχής. Περνά από τις Ιαματικές Πηγές του Καλοπαναγιώτη και το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στη συνέχεια ακολουθεί για λίγο την κοίτη του Σέτραχου και ανηφορίζει προς το χωριό Οίκος για κάποια απόσταση και μετά κατηφορίζει πάλι στον ποταμό για να φθάσει στην Πηγή του Φάραγγα.

26. Μονοπάτι Καταρράκτης Μυλλομέρη (γραμμικό)
Αφετηρία: Μεταξύ της εκκλησίας των Πλατρών και του κέντρου του χωριού, πιο κοντά στην εκκλησία. Στο τέρμα της διαδρομής υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στον Καταρράκτη με όχημα, από χωματόδρομους που αρχίζουν από σημείο του κυρίου δρόμου Πλατρών – Λεμεσού, περίπου 1km μετά το Ψηλό Δέντρο.
Μήκος: 1,2 Km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι οδηγεί στον Καταρράκτη Μυλλομέρη μέσω πλούσιας βλάστησης. Το πρώτο μέρος γύρω στο μισό της διαδρομής ακολουθεί πορεία παράλληλη του Κρυού ποταμού. Το δεύτερο μέρος οδηγεί σε ανοικτό βουνό με φρυγανώδη και μακκία βλάστηση καθώς και εξαίρετη θέα προς Νότο.

27 Μονοπάτι «Καστρόβουνος» (γραμμικό)
Αφετηρία: Εντός της κοινότητας Κάτω Πλατρών
Μήκος: 800 m
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι βρίσκεται στο κοινοτικό δάσος Κάτω Πλατρών στα δυτικά της κοινότητας. Από διάφορα σημεία του μονοπατιού ο περιπατητής μπορεί να απολαύσει τη θέα προς τις γύρω κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού, το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους και του Δάσους Πάφου. Το μονοπάτι είναι ηλεκτροφωτισμένο σε όλο του το μήκος και προσφέρεται και για νυκτερινή πεζοπορία.

28. Μονοπάτι Άρτεμις (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: 300 m από το σημείο σύνδεσης του δρόμου προς Χιονίστρα με το δρόμο Τροόδους – Προδρόμου.
Μήκος: 7 Km
Χρόνος: 2,5 – 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Το δάσος της μαύρης πεύκης, σπάνια είδη χλωρίδας και πετρώματα της περιοχής. Υπάρχει πρόσβαση προς δύο αιωνόβια δέντρα μαύρης πεύκης  (Pinus nigra subsp. pallasiana) ηλικίας 500 περίπου χρόνων. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν «Τα Τεισιά της παλιάς Χώρας» τα οποία είναι ερείπια πρόχειρων οχυρωματικών έργων που κτίστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο της Ενετικής κατοχής της Κύπρου (1571μ.Χ.) από ομάδα Ενετών στρατηγών που αποφάσισαν να αμυνθούν εκεί κατά των Τούρκων. Η διαδρομή είναι κυκλική γύρω από την κορυφή του Ολύμπου (Χιονίστρα) σε υψόμετρο 1850m και προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μπορεί να συνδεθεί με το μονοπάτι Αταλάντη.

29. Μονοπάτι Αταλάντη (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Πλατεία Τροόδους
Μήκος: 14 Km
Χρόνος: 4 – 5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι ακολουθεί πορεία γύρω από τη Χιονίστρα σε υψόμετρο 1700 –1750m και διέρχεται μέσα από πυκνές συστάδες μαύρης πεύκης και αόρατου του Τροόδους. Εκεί βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα αόρατου ηλικίας 800 χρόνων. Προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες γενικά τις περιοχές του νησιού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει είσοδος γαλαρίας για εξόρυξη χρωμίου η οποία βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το 1982. Το μονοπάτι μετά από 9 km τελειώνει στο δρόμο Τροόδους - Προδρόμου. Για να συνεχίσει κάποιος, πρέπει να διασταυρώσει τον κύριο δρόμο και να περπατήσει περίπου 200m στο δασικό δρόμο Κατοικιών Χρωμίου προς Άγιο Νικόλαο της Στέγης. Εκεί υπάρχει ξύλινη πινακίδα με την κατεύθυνση του μονοπατιού. Απó εκεί το μονοπάτι συνεχίζει πορεία περίπου παράλληλη του κύριου δρόμου και τελειώνει στη πλατεία Τροόδους. Σε απόσταση 3km από την αφετηρία υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό.

30. Μονοπάτι Περσεφόνη (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: 150 m νότια της Πλατείας Τροόδους προς τον Αστυνομικό Σταθμό. Το μονοπάτι είναι γραμμικό και ο περιπατητής ή θα πρέπει να παραληφθεί με όχημα από άλλο άτομο στο σημείο που αυτό διασταυρώνεται με υφιστάμενο δασικό δρόμο ή να επιστρέψει ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι.
Μήκος: 3 Km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πλούσια βλάστηση, όπου ο περιπατητής περνά από πυκνό δάσος μαύρης πεύκης κατά τα πρώτα 2 km και εξαιρετική θέα από το τέρμα στην τοποθεσία Μακριά Κοντάρκα.

31. Μονοπάτι Καληδόνια (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία:
α) Σημείο 350 από τον κύριο δρόμο Πλατείας Τροόδους – Πλατρών, σε απόσταση 3 Km από την Πλατεία. Η πρόσβαση στην αφετηρία αυτή γίνεται επίσης διαμέσου του τμήματος του παλαιού δρόμου Τροόδους - Πλατρών, μετά τη θερινή Προεδρική κατοικία.
β) Τοποθεσία Ψηλό Δεντρό, πάνω από τις Πάνω Πλάτρες.
Μήκος: 3 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Με αφετηρία από την πλευρά της Πλατείας Τροόδους, το μονοπάτι περνά από πυκνό δάσος και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του Κρύου Ποταμού που έχει μόνιμα τρεχούμενο νερό. Περνά από τον καταρράκτη των Καληδονιών και καταλήγει στο Ψηλό Δεντρό στις Πάνω Πλάτρες.

32. Μονοπάτι Ψηλό Δέντρο - Πουζιάρης (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Σημείο σύνδεσης του δασικού δρόμου Πλατρών – Μέσα Ποταμού με τον τουριστικό δρόμο Μονιάτη – Πλατρών – Τροόδους, κοντά στο Ψηλό Δεντρό.
Μήκος: 9km
Χρόνος: 3 – 4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3 (Το μονοπάτι είναι δύσκολο λόγω ανηφορικής / κατηφορικής διαδρομής).
Σημεία ενδιαφέροντος: Ακολουθεί διαδρομή μέσα από πυκνές συστάδες τραχείας πεύκης(Pinus brutia), κατά το πρώτο χιλιόμετρο ενώ κατά το τρίτο χιλιόμετρο στα πιο ψηλά σημεία διασχίζει πυκνό και εντυπωσιακό δάσος μαύρης πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana). Στα ψηλότερά του σημεία προσφέρει πανοραμική θέα.

33. Μονοπάτι Κάμπος του Λιβαδιού (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Δρόμος που οδηγεί στον εκδρομικό χώρο «Κάμπος του Λιβαδιού» που βρίσκεται μεταξύ Πλατείας Τροόδους και Καρβουνά, 1,5km από την Πλατεία Τροόδους και 9 km από τον Καρβουνά.
Μήκος: 3 Km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Σημαντικός αριθμός αιωνόβιων δένδρων μαύρης πεύκης. Διέρχεται κοντά στον εκδρομικό χώρο Κάμπος του Λιβαδιού. Συνδέεται με το μονοπάτι Μνήματα Πισκόπων και με το μονοπάτι Λιβάδι.

34. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΛΙΒΑΔΙ (ΚΥΚΛΙΚΟ) ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΡΟΧΟΚΑΘΙΣΜΑ (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Στον κύριο δρόμο Καρβουνά– Τροόδους, 1,5km πριν το Τρόοδος και 9 km από Καρβουνά στον εκδρομικό χώρο Κάμπος του Λιβαδιού. Η αφετηρία βρίσκεται περίπου 300m πάνω στο στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Μήκος: 1,5 Km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Διαδρομή μέσα από φυσικό δάσος μαύρης πεύκης και με θέα προς την κοιλάδα της Σολέας.

35. Μονοπάτι Μνήματα Πισκόπων (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Δρόμος που οδηγεί στον εκδρομικό χώρο «Κάμπος του Λιβαδιού» που βρίσκεται μεταξύ Πλατείας Τροόδους και Καρβουνά, 1,5
Km από την Πλατεία Τροόδους και 9km από τον Καρβουνά. Η αφετηρία βρίσκεται περίπου 300 m πάνω στο στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Μετά από πορεία 1 Km σε μονοπάτι με διαπλάτυνση για εύκολη πρόσβαση με τροχοκάθισμα, ο περιπατητής βρίσκεται σε σταυροδρόμι με ξύλινη πινακίδα που αναγράφει: προς Μνήματα Πισκόπων (βορειοδυτικά), ενώ το πρώτο χιλιόμετρο είναι μέρος του μονοπατιού «Κάμπος του Λιβαδιού». Τερματίζει στο χωματόδρομο που συνδέει τα Πλατάνια με τον Άγιο Νικόλαο της Στέγης.
Μήκος: 8 Km
Χρόνος: 3 ώρες (μέχρι τον χωματόδρομο Πλατανιών - Αγίου Νικολάου της Στέγης)
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά από συστάδες μαύρης πεύκης, ακολουθεί διαδρομή κοντά στο χείλος γκρεμών με θέα προς τον Ποταμό του Χρωμίου, την κοιλάδα Σολέας και τον Κόλπο Μόρφου. Το μονοπάτι καταλήγει στο δασικό δρόμο Πλατάνια - Αποθέρι - Άγιος Νικόλαος με επιλογή 3 διαδρομών που καταλήγουν στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης στο χωριό Κακοπετριά και στα Πλατάνια αντίστοιχα. Συνδέεται με το μονοπάτι Κάμπος του Λιβαδιού και το Μονοπάτι Λιβάδι.

36. Μονοπάτι Καννούρες – Άγιος Νικόλαος Στέγης (Κακοπετριά) (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Στον κύριο δρόμο Καρβουνά – Πλατείας Τροόδους, 1 Km πριν το Τρόοδος, 9,5 Km από τον Καρβουνά. Τερματίζει στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου της Στέγης ή συνεχίζει μέχρι το χωριό Κακοπετριά.
Μήκος: 9 Km (12 Km μέχρι την Κακοπετριά
Χρόνος: 3 ώρες (4 ώρες μέχρι την Κακοπετριά)
Βαθμός δυσκολίας: 3 (σχετικά δύσκολη κατηφορική διαδρομή)
Σημεία ενδιαφέροντος: Παρθένο δασικό τοπίο. Ξεκινά δίπλα από την πηγή του ποταμού Καρκώτη και διασχίζει την όμορφη κοιλάδα του ποταμού. Περνά κοντά στις εγκαταστάσεις του κλειστού ορυχείου χρωμίου και καταλήγει στην Κακοπετριά. Η διαδρομή μπορεί να περάσει από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης (12ος αιώνας), που διαθέτει εξαιρετικές τοιχογραφίες και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (whc.unesco.org). Από την περιοχή Αγ. Νικολάου ο περιπατητής μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο Πεδουλά – Κακοπετριάς για περίπου 3 Km και να τερματίσει στην Κακοπετριά.

37. Μονοπάτι Κάτω Αμίαντος – Λούματα των Αετών (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Σημείο του κυρίου δρόμου Κάτω Αμιάντου – Κατασκήνωσης ΣΕΚ
Μήκος: 2,5 Km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Διασχίζει μια πανέμορφη πλαγιά και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του ποταμού μέσα από πλούσια βλάστηση και καταλήγει στο Πάρκο Αμιάντου. Περνά από το παλιό αναστηλωμένο κρησφύγετο των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ και τον ποταμό Λούματα των Αετών. Μπορεί να γίνει κυκλικό ακολουθώντας δρόμους μέσα στην κοινότητα προς την κατασκήνωση της ΣΕΚ.

38. Μονοπάτι Μονή - Φύλαγρα (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Σημείο στο δρόμο Τριμίκλινης – Πελενδρίου κοντά στο Πελένδρι και καταλήγει στα Φύλαγρα στον κύριο δρόμο Σαϊττά – Κάτω Αμιάντου.
Μήκος: 3 Km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Θέα προς τον Κόλπο Λεμεσού, το Φράγμα Κούρρη, χωριά της επαρχίας Λεμεσού, το ανατολικό μέρος του Δάσους Τροόδους και τον ποταμό Κούρρη. Η βλάστηση της περιοχής καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουνίου του 2007 και βρίσκεται στη διαδικασία ανάκαμψης.

39. Μονοπάτι Δύμες – Πελένδρι (γραμμικό)
Αφετηρία: Το χωριό Δύμες
Μήκος: 4,5 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Παλιό μονοπάτι που στο παρελθόν συνέδεε τις κοινότητες Δύμες και Πελένδρι. Περνά μέσα από καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων, από δάσος Τραχείας Πεύκης και από την τοποθεσία «Δέηση» γνωστή και ως θρονί της Παναγίας. Στο μονοπάτι υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Τον Αύγουστο του 2007 πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή κατέκαυσε τη βλάστηση σε μεγάλο μέρος της διαδρομής.

40. Μονοπάτι Αρχάγγελος – Μύλος της Ροδούς (γραμμικό)
Αφετηρία: Εκκλησάκι του Αρχαγγέλου στο χωριό Γαλάτα
Μήκος: 1 Km
Χρόνος: 15 – 20 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Το εκκλησάκι του Αρχαγγέλου, η πλούσια παραποτάμια βλάστηση του ποταμού Κλάριου που ρέει παράλληλα με το μονοπάτι και τα αναπαλαιωμένα κτίρια του μύλου της Ροδούς.

ΔΑΣΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

41. Μονοπάτι Άρσους (γραμμικό)
Αφετηρία: Στο χωριό Άρσος, η Βρύση «Αθκιές» στον κύριο δρόμο προς Άγιο Νικόλαο. Διασχίζει το χωριό. Μπορεί να ακολουθήσει αντίθετη πορεία αρχίζοντας από την Βρύση «Πουλλίν» στο δυτικό μέρος του χωριού.
Μήκος: 2 Km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Η διαδρομή είναι κατά μήκος του ποταμού από τη Βρύση «Αθκιές» μέχρι τη Βρύση «Πουλλίν» περνώντας από άλλες δύο παραδοσιακές βρύσες και με παρακλάδια προς το μεσαιωνικό παρεκκλήσι της Παναγίας και τον παραδοσιακό Ελαιόμυλο.

42. Μονοπάτι Απόλλωνα Υλάτη (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Απόλλωνα Υλάτη
Μήκος: 2 Km
Χρόνος: 40 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Ο επισκέπτης διέρχεται μέσα από θαμνώνα με σχινιές, αόρατους και αραιά πεύκα. Το μονοπάτι περνά από το αρχαίο στάδιο του Κουρίου και στο τέρμα της διαδρομής καταλήγει σε ύψωμα από όπου έχει πανοραμική θέα του αρχαίου οικισμού που βρίσκεται στην απέναντι πλαγιά και της παραλίας της Επισκοπής.

43. Μονοπάτι Καλεβουνάρι (κυκλικό)
Αφετηρία: Βορειοανατολικά του Εκδρομικού Χώρου Πολεμιδιών, στο Πάρκο Καλεβουνάρι του Δήμου Πάνω Πολεμιδιών
Μήκος: 1,5 Km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Κατά μήκος του μονοπατιού υπάρχουν εξαιρετικά σημεία θέας προς το Ακρωτήρι, τις κοινότητες που βρίσκονται δυτικά της πόλης της Λεμεσού και προς την οροσειρά του Τροόδους.

44. Μονοπάτι Κυπαρισσία – Υδατοφράκτης Γερμασόγειας (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Περίπου 5 Km από τον κύριο δρόμο Παρεκκλησιάς – Κελλακίου διαμέσου χωματόδρομων και δασικών δρόμων. Τερματίζει στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας.
Μήκος: Δύο διαδρομές
α) Η πρώτη καταλήγει στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας με συνολικό μήκος 11 Km
β) Η δεύτερη είναι κυκλική με μήκος 3,7 Km
Χρόνος: Πρώτη διαδρομή 3 – 3,5 ώρες
Δεύτερη διαδρομή 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας:
Πρώτη διαδρομή: 3 (πολύ κατηφορική διαδρομή στην αρχή)
Δεύτερη διαδρομή: 2 (πολύ κατηφορική διαδρομή στην αρχή)
Σημεία ενδιαφέροντος: Αρχικά είναι μερικώς δασική διαδρομή, σύντομη πορεία κατά μήκος του ποταμού Κυπαρισσιάς και μετά πανοραμική θέα προς τον υδατοφράκτη Γερμασόγειας και τη Λεμεσό. Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος με σπάνιες φυσικές συστάδες κυπαρισσιών (Cupressus sempervirens var. horizontalis).

45. Μονοπάτι Υδατοφράκτης Γερμασόγειας (κυκλικό)
Αφετηρία: Δρόμος Φοινικαρίων – Πραστειού, στην ανατολική πλευρά του Υδατοφράκτη Γερμασόγειας.
Μήκος: 1,3 Km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πορεία γύρω από μια μικρή χερσόνησο μέσα στον υδατοφράκτη, που έχει εμπλουτιστεί με διάφορα είδη ψαριών. Επιτρέπεται το ψάρεμα με άδεια από το Τμήμα Αλιείας. Νότια της διαδρομής υπάρχει επιλογή ενός μικρού μονοπατιού μήκους 150 m όπου ο περιπατητής μπορεί να δει και να μελετήσει τον ενδημικό θάμνο ζουλατζιά (Bosea cypria).

ΔΑΣΟΣ ΑΔΕΛΦΟΙ – ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

46. Μονοπάτι Ασίνου – Άγιος Θεόδωρος (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία:
α) Εκκλησία Παναγίας Ασίνου
β) Από το χωριό Άγιος Θεόδωρος Σολέας
Μήκος: 5,6 Km
Χρόνος: 1,5 – 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Ποικίλο τοπίο και πανοραμική θέα προς τον Κόλπο Μόρφου. Η διαδρομή περνά και από δασώδη έκταση ακολουθώντας μονοπάτι και αγροτικό δρόμο. Ευκαιρία για επίσκεψη στο εκκλησάκι της Παναγίας της Ασίνου (12ος αιώνας) με τις περίφημες τοιχογραφίες που έχει κηρυχθεί από την UNESCO (whc.unesco.org/) σε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

47. Μονοπάτι Αγία Ειρήνη – Λημέρια (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Από το χωριό Αγία Ειρήνη. Στην τοποθεσία «Σελλάδι της Στραορουθκιάς» μπορεί να γίνει πρόσβαση με όχημα διαμέσου χωματόδρομου από το χωριό Σπήλια, σε απόσταση 2 Km περίπου και ο περιπατητής να ακολουθήσει την πορεία προς τα Λημέρια μήκους 2 Km.
Μήκος: 5 Km
Χρόνος: 2,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3 (απότομη ανηφορική διαδρομή)
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά από δάσος τραχείας πεύκης με εξαιρετική θέα προς τον Κόλπο της Μόρφου και καταλήγει στα Λημέρια. Στο Σελλάδι της Στραορουθκιάς ενώνεται με το μονοπάτι Κούρδαλι – Λημέρια και για 2 Km έχουν κοινή πορεία. Προσφέρει την ευκαιρία για επίσκεψη σε διάφορα κρησφύγετα που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες του απελευθερωτικού αγώνα 1955 – 1959.

48. Μονοπάτι Κούρδαλι – Λημέρια (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Το Κούρδαλι. Στην τοποθεσία «Σελλάδι της Στραορουθκιάς» μπορεί να γίνει πρόσβαση με όχημα διαμέσου χωματοδρόμου από το χωριό Σπήλια, σε απόσταση 2 Km περίπου και ο περιπατητής μπορεί να ακολουθήσει την πορεία προς Λημέρια μήκους 2 Km.
Μήκος: 3,6 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Διαδρομή σε δασική περιοχή. Προσφέρει την ευκαιρία για επίσκεψη σε διάφορα κρησφύγετα που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59. Το μονοπάτι συνδέεται με το μονοπάτι Αγίας Ειρήνης και για 2km έχουν κοινή πορεία από το Σελλάδι της Στραορουθκιάς προς τα Λημέρια.

49. Μονοπάτι Μούττη της Χώρας – Σελλάδι του Καραμανλή (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία:
α) Η τοποθεσία «Μούττη της Χώρας», 1 Km μετά το χωριό Σπήλια προς Αγία Ειρήνη / Καννάβια.
β) Η τοποθεσία «Σελλάδι του Καραμανλή», 1,5 Km από Σαράντι / Λαγουδερά προς Σπήλια ή 6 Km από Σπήλια σε χωματόδρομο.
Μήκος: 3,8 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Παλιό μονοπάτι που προσφέρει καλή θέα προς τον Κόλπο Μόρφου. Συνδέεται με το δίκτυο μονοπατιών της περιοχής και συγκεκριμένα: Δόξα σοι ο Θεός - Μούττη της Χώρας, Μαδαρή - Σελλάδι του Καραμανλή και Σελλάδι του Καραμανλή - Καννάβια. Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος τραχείας πεύκης και λατζιάς, το γνωστό ως «Μαύρα Δάση» που είναι από τα πιο παρθένα, χωρίς ανθρώπινη επέμβαση δάση. Στο μέσο της διαδρομής υπάρχει άλλο μικρού μήκους μονοπάτι με πρόσβαση προς μια γιγαντιαία περνιά (Quercus coccifera subsp. calliprinos).

50. Μονοπάτι Δόξα σοι ο Θεός – Μούττη της Χώρας (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία:
α) Η τοποθεσία «Δόξα σοι ο Θεός» σε απόσταση 2 Km από την Κυπερούντα (Σανατόριο) και 5 Km από τα Σπήλια, στο δρόμο Κυπερούντας – Σπηλιών.
β) Η τοποθεσία «Μούττη της Χώρας», 1 Km από Σπήλια προς Αγία Ειρήνη / Καννάβια προς Κυπερούντα.
Μήκος: 1.8 Km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Δασικό μονοπάτι. Συνδέεται με το δίκτυο μονοπατιών της περιοχής και συγκεκριμένα: Δόξα σοι ο Θεός – Μαδαρή, Μούττη της Χώρας - Σελλάδι του Καραμανλή και Σελλάδι του Καραμανλή - Καννάβια. Στην αφετηρία (α) υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό.

51. Μονοπάτι Δόξα σοι ο Θεός – πυροφυλάκιο Μαδαρής (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία:
α) Η τοποθεσία «Δόξα σοι ο Θεός» σε απόσταση 2 Km από την Κυπερούντα και 5 Km από τα Σπήλια, στον ασφαλτόδρομο Κυπερούντας – Σπηλιών ή
β) Το πυροφυλάκιο Μαδαρής. Πρόσβαση με όχημα υπάρχει από το δρόμο Χαντριών – Πολυστύπου με κατεύθυνση την κορυφή Αδελφοί που απέχει 3 Km. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι απόστασης 800 m από την αφετηρία (β). Τα τελευταία 800 m είναι σε ανώμαλο, στενό και απόκρημνο χωματόδρομο.
Μήκος: 3,8 Km
Χρόνος: 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις από υψόμετρο 1400 – 1600m, κατά μήκος της κορυφογραμμής Μαδαρής. Καταλήγει κοντά στην κορυφή Αδελφοί (1613m). Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανεβεί στο πυροφυλάκιο της Μαδαρής που δεσπόζει της περιοχής. Συνδέεται με άλλα μονοπάτια της περιοχής όπως : Μαδαρή - Σελλάδι του Καραμανλή και Δόξα σοι ο Θεός – Μούττη της Χώρας. Στην αφετηρία (α) υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό.

52. Μονοπάτι Τεισιά της Μαδαρής (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Πλησίον του πυροφυλακίου Μαδαρής, κοντά στο σημείο όπου καταλήγει το μονοπάτι Δόξα σοι ο Θεός – Μαδαρή. Πρόσβαση στην αφετηρία με όχημα υπάρχει από το δρόμο Χαντριών – Πολυστύπου με κατεύθυνση την κορυφή Αδελφοί που απέχει 3 Km. O δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι του σημείου όπου το μονοπάτι ακολουθεί το χωματόδρομο για 800 m μέχρι την αφετηρία.
Μήκος: 3 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Πανύψηλοι και εντυπωσιακοί γκρεμοί κατά μήκος του μονοπατιού. Διέρχεται διά μέσου περιοχής με ενδιαφέρουσα γεωλογία. Εξαιρετική θέα προς την πεδιάδα Μεσαορίας και Κόλπο Μόρφου. Συνδέεται με τα μονοπάτια Μαδαρή – Δόξα σοι ο Θεός και Μαδαρή – Σελλάδι του Καραμανλή

53. Μονοπάτι Μαδαρή – Σελλάδι του Καραμανλή (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Σημείο κοντά στο πυροφυλάκιο Μαδαρής. Πρόσβαση στην αφετηρία με όχημα από το δρόμο Χαντριών – Πολυστύπου. Τα τελευταία 800 m του δρόμου πρόσβασης είναι χωματόδρομος, ανώμαλος, στενός και απόκρημνος. Τερματίζει στην τοποθεσία Σελλάδι του Καραμανλή, όπου υπάρχει πρόσβαση προς το χωριό Σαράντι 1,5 Km (ασφαλτοστρωμένος δρόμος) και προς το χωριό Σπήλια 6 Km (χωματόδρομος).
Μήκος: 3,5 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3 (πολύ δύσκολη κατηφορική διαδρομή)
Σημεία ενδιαφέροντος: Εξαιρετική θέα προς τον Κόλπο Μόρφου, την πεδιάδα Μεσαορίας και την οροσειρά Τροόδους γενικά. Η διαδρομή ακολουθεί πορεία δια μέσου του δάσους με συστάδα κέδρων, που βρίσκεται στο μέσο περίπου της διαδρομής. Συνδέεται με το δίκτυο των μονοπατιών της περιοχής και συγκεκριμένα τα μονοπάτια Μαδαρή – Δόξα σοι ο Θεός, Τεισιά της Μαδαρής, Μούττη της Χώρας -Σελλάδι του Καραμανλή και Σελλάδι του Καραμανλή – Καννάβια, ενώ μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου 2Km, συνδέεται με το μονοπάτι Λαγουδερά – Αγρός.

54. Μονοπάτι Σελλάδι του Καραμανλή - Καννάβια (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Το Σελλάδι του Καραμανλή, στο δρόμο από Σαράντι προς Σπήλια. Το τμήμα του δρόμου από το Σαράντι είναι ασφαλτοστρομένο, ενώ από τα Σπήλια είναι χωματόδρομος. Τερματίζει στο χωριό Καννάβια.
Μήκος: 3 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Μονοπάτι με τμήματα σε δάσος και θέα προς την κοιλάδα, Κανναβιών – Αγ. Ειρήνης. Συνδέεται με το δίκτυο των μονοπατιών της περιοχής και πιο συγκεκριμένα με τα μονοπάτια Μαδαρή – Σελλάδι του Καραμανλή και Μούττη της Χώρας – Σελλάδι του Καραμανλή. Το τελευταίο 1,5 Km είναι κατά μήκος χωματοδρόμου και μετά ασφαλτοδρόμου μέχρι το χωριό Καννάβια.

55. Μονοπάτι Παναγία του Άρακα – Σταυρός του Αγιασμάτι (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία:
α) Παναγία του Άρακα, Λαγουδερά
β) Σταυρός του Αγιασμάτι (8 Km από την Πλατανιστάσα)
Μήκος: 7 Km
Χρόνος: 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Εκκλησίες Παναγία του Άρακα (1192 μ.Χ.) και Σταυρός του Αγιασμάτη (1494 μ.Χ.) που διαθέτουν εξαιρετικές τοιχογραφίες και περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (whc.unesco.org/). [Για να ανοίξει η εκκλησία του Σταυρού του Αγιασμάτι χρειάζεται ειδική διευθέτηση]. Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος τραχείας πεύκης, αμπελώνες, αμυγδαλιές και παλιές ξερολιθιές. Ανατολικά του μονοπατιού φαίνονται τα Κιόνια, βόρεια η πεδιάδα της Μόρφου και ο Πενταδάκτυλος, δυτικά ο Όλυμπος και νότια η Μαδαρή. Συνδέεται με το μονοπάτι Λαγουδερά ή Αγρός - Μαδαρή.

56. Μονοπάτι Φράκτη Ξυλιάτου (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Φράγμα Ξυλιάτου, 2 Km περίπου νότια της κοινότητας Ξυλιάτου.
Μήκος: 3,8 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι έχει πορεία περιμετρικά του υδατοφράκτη. Από την αφετηρία του μονοπατιού υπάρχει πρόσβαση στον παρακείμενο εκδρομικό χώρο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΡΟΥ ΚΑΙ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ – ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

57. Μονοπάτι Αγρός – Κάτω Μύλος (κυκλικό)
Αφετηρία: Κοντά στο ξενοδοχείο «Ρόδον» στον Αγρό (βόρεια).
Μήκος: 6 Km
Χρόνος: 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Συναντά κανείς περβόλια με μηλιές κερασιές, αχλαδιές καθώς και αμπέλια και τριανταφυλλιές, από τις οποίες παράγεται το φημισμένο ροδόσταγμα του Αγρού. Διέρχεται και από δασώδη περιοχή και προσφέρει ωραία θέα στη γύρω περιοχή. Το τελευταίο μέρος της διαδρομής ακολουθεί ασφαλτόδρομο που καταλήγει στον Αγρό.

58. Μονοπάτι Λαγουδερά – Αγρός (γραμμικό)
Αφετηρία:
α) Αγροτικός δρόμος μεταξύ Λαγουδερών και κυρίου δρόμου Χανδριών – Πολυστύπου, περίπου 700 m από τα Λαγουδερά.
β) Από τον παρακαμπτήριο Αγρού, σε σημείο πάνω από τον υδατοφράκτη.
Μήκος: 6 Km
Χρόνος: 2,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Ακολουθεί πορεία μέσα από αμπελώνες και καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων όπως μηλιές, κερασιές, αχλαδιές. Το πρώτο τμήμα από Λαγουδερά ακολουθεί πορεία παράλληλη με τον ποταμό Λαγουδερών τον οποίο διασταυρώνει. Στην κορυφογραμμή Μαδαρής – Παπoύτσας, προσφέρεται πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην κορυφογραμμή υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθηθεί πορεία προς την Μαδαρή χρησιμοποιώντας και τον δρόμο πρόσβασης και το δίκτυο μονοπατιών που αρχίζει από την κορυφή Αδελφοί. Η αφετηρία από Λαγουδερά δεν απέχει πολύ από το μονοπάτι Λαγουδερών - Σταυρού του Αγιασμάτι.

59. Μονοπάτι Λαγουδερά ή Αγρός – Μαδαρή (γραμμικό)
Αφετηρία:
α) Από τον παρακαμπτήριο Αγρού, σε σημείο πάνω από τον υδατοφράκτη.
β) Από το δρόμο Χανδριών – Πολυστύπου προς Λαγουδερά, και πιο συγκεκριμένα από τον αγροτικό δρόμο πριν από τα Λαγουδερά. Οι δύο αυτές πορείες ενώνονται στον κύριο δρόμο Χανδριών / Πολυστύπου – Αγρού, 800 m πριν από το σημείο του δρόμου που οδηγεί στην κορυφή Αδελφοί και το πυροφυλάκιο Μαδαρής.
Μήκος: 7 Km από τον Αγρό, 8 Km από τα Λαγουδερά
Χρόνος: 3 ώρες από τον Αγρό, 3,5 ώρες από τα Λαγουδερά
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Πανοραμική θέα και στις δύο διαδρομές.

60. Μονοπάτι Φουντουκοδάσος Πολυστύπου (γραμμικό)
Αφετηρία: Βορειοανατολικά της κοινότητας Πολυστύπου, στην τοποθεσία «Βρυσί» ή «Κάτω Βρύση».
Μήκος: 1,3 Km
Χρόνος: 30 – 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Η βρύση από όπου υδρευόταν η κάτω γειτονιά του χωριού, η πορεία μέσα από τα περιβόλια της κοινότητας και το φουντουκοδάσος. Η μεγάλη καρυδιά κοντά στο αργάκι της «Μακρουλής» και ο αιωνόβιος δρυς του Χατζηματθαίου, ηλικίας περίπου 840 ετών στο τέλος του μονοπατιού.

61. Μονοπάτι «Πάνω Αμπέλια» (κυκλικό)
Αφετηρία: Στο δρόμο Παλαιχωρίου – Ασκά, στην ανατολική είσοδο του χωριού Ασκάς.
Μήκος: 1,5 Km
Χρόνος: 0,5 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος τραχείας πεύκης, από εγκατελειμμένα περιβόλια όπου έχει επανέλθει η φυσική βλάστηση καθώς και από περιβόλια με φουντουκιές και καρυδιές. Το μονοπάτι έχει θέα προς την οροσειρά του Πενταδακτύλου.

62. Μονοπάτι Πέτρος Βανέζης (κυκλικό)
Αφετηρία: Δύο σημεία στον κεντρικό δρόμο του χωριού Άλωνα. Το ένα σημείο βρίσκεται δίπλα από το κτήριο της Σ.Π.Ε. Άλωνας, ενώ το δεύτερο περίπου 300 m νοτιότερα, κοντά στην εκκλησία του χωριού.
Μήκος: 1,5 Km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Η Άλωνα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πιτσιλιάς, με πετρόκτιστα σπίτια και αρκετό πράσινο. Το μονοπάτι περνά μέσα από πυκνές φυτείες φουντουκιάς, κερασιές, μηλιές, και αμυγδαλιές φθάνοντας μέχρι τον ποταμό (Περιοχή Natura 2000).

ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΡΕΙΝΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

63. Μονοπάτι Χοιροκοιτίας (γραμμικό)
Αφετηρία: Δρόμος προς Χοιροκοιτία, αμέσως μετά το χώρο στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου, απέναντι από τη στροφή προς Τόχνη και την εκκλησία Αγίου Φανουρίου και Αγίου Νεκταρίου. Αντίστροφη πορεία από το χωριό στον αρχαιολογικό χώρο είναι δυνατή.
Μήκος: 2 Km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Ο αρχαιολογικός χώρος Χοιροκοιτίας, ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της νεολιθικής περιόδου ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

64. Μονοπάτι Βάβλα – Παναγία της Αγάπης – Βάβλα (κυκλικό)
Αφετηρία: Βάβλα, στο κέντρο της κοινότητας.
Μήκος: 10.5 Km
Χρόνος: 3 – 4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι αρχίζει από το κέντρο της κοινότητας, ακολουθεί πορεία κατά μήκος αγροτικών δρόμων και σε απόσταση 3 Km διέρχεται από το ξωκλήσι της Παναγίας της Αγάπης. Από το ξωκλήσι ακολουθεί πορεία κατά μήκος χαραγμένου μονοπατιούμ διασχίζει τον ποταμό του Αγίου Μηνά και ενώνεται με αγροτικό δρόμο ο οποίος ακολουθεί πορεία κατά μήκος κορυφογραμμής, προσφέροντας πανοραμική θέα. Μέρος του μονοπατιού, περίπου 2 Km ακολουθεί την πορεία της κοίτης του ποταμού, όπου ο περιπατητής μπορεί να απολαύσει την πλούσια παραποτάμια βλάστηση.

65. Μονοπάτι Λεύκαρα – Κάτω Δρυς (γραμμικό)
Αφετηρία: Στο χωριό Πάνω Λεύκαρα, ο δρόμος που οδηγεί προς Βαβατσινιά.
Μήκος: 2,5 Km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3 (κατηφορική διαδρομή)
Σημεία ενδιαφέροντος: Ενώνει τα Πάνω Λεύκαρα με τον Κάτω Δρυ διαμέσου αγροτικής περιοχής. Συνδέεται με το μονοπάτι Λεύκαρα – Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτηρός, με εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.

66. Μονοπάτι Λεύκαρα – Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (κυκλικό)
Αφετηρία: Στο χωριό Πάνω Λεύκαρα, δύο σημεία με απόσταση μεταξύ τους 600 m, στο δρόμο που οδηγεί προς Βαβατσινιά.
Μήκος: 2,3 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Πανοραμική θέα προς Πάνω και Κάτω Λεύκαρα, Κάτω Δρυ και προς το φράγμα του Διποτάμου, καθώς και τη Μονή του Αγίου Μηνά, με εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Σταυροβουνίου. Για να γίνει κυκλική η διαδρομή, το τελευταίο μέρος ακολουθεί τον κύριο δρόμο προς Βαβατσινιά για περίπου 600 m. Συνδέεται με το μονοπάτι Λεύκαρα – Κάτω Δρυς.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΩΝ ΜΑΧΑΙΡΑ – ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ – ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – ΛΑΡΝΑΚΑΣ

67. Μονοπάτι Λευκοθέα (Αετόμουττη) (κυκλικό)ΤΔ
Αφετηρία: Δρόμος Λυθροδόντα – Λευκάρων, 3 Km από το Λυθροδόντα σε δασικό δρόμο στην αρχή του κρατικού δάσους.
Μήκος: 1,3 Km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Εξαιρετική θέα από την κορυφή του Ατού (Αετού) προς τις περιοχές Λευκωσίας και Λευκάρων. Είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4.

68. Μονοπάτι Μάντρας του Καμπιού [(κατάλληλο για τροχοκαθίσματα) (κυκλικό)]ΤΔ
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος Μάντρας του Καμπιού στο Δάσος Μαχαιρά.
Μήκος: 1 Km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Διαδρομή στο δάσος.

69. Μονοπάτι Κακοκέφαλος – Μάντρα του Καμπιού (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Δρόμος Μαχαιρά προς Κιόνια, 1 Km περίπου πριν από τον εκδρομικό χώρο Κιονιών. Τερματίζει στον εκδρομικό χώρο Μάντρα του Καμπιού.
Μήκος: 5,5 Km
Χρόνος: 2,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Έχει πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή και τη Μεσαορία. Διέρχεται από τα ερείπια παλαιού σταθμού. Υπάρχει πλούσια φυσική βλάστηση.

70. Μονοπάτι Κιόνια – Δρυς (γραμμικό)ΤΔ
Αφετηρία: Χωματόδρομος μετά τον εκδρομικό χώρο Κιονιών, προς την κορυφή Κιόνια και καταλήγει στον ασφαλτόδρομο κοντά στη Μονή Μαχαιρά, στην τοποθεσία Δρυς.
Μήκος: 3,5 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Πανοραμική θέα με ευρύ φάσμα περιοχών ανατολικά, βόρεια και δυτικά των Κιονιών.

71. Μονοπάτι Κιόνια – Προφήτης Ηλίας (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος Κιονιών. Πρόσβαση από το δρόμο της Μονής Μαχαιρά που οδηγεί στα Κιόνια ή από τη Βαβατσινιά προς το Μαχαιρά. Τερματίζει στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, περίπου 8 Km από το Λυθροδόντα και 6 Km από τη Μάντρα του Καμπιού, με πρόσβαση από χωματόδρομους.
Μήκος: 7 Km
Χρόνος: 2,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3 (κατηφορική και απότομη διαδρομή ειδικά προς το τέλος)
Σημεία ενδιαφέροντος: Η διαδρομή αρχίζει από τον εκδρομικό χώρο Κιονιών, όπου υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Ακολουθεί πορεία που περιλαμβάνει δάσος και προσφέρει εξαιρετική θέα προς την πεδιάδα Μεσαορίας.

72. Μονοπάτι Δύο Μούττες – Παυλιάδες (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Δρόμος Κιονιών – Βαβατσινιάς (2 Km από τον εκδρομικό χώρο Κιονιών)
Μήκος: 3,2 Km
Χρόνος: 1 – 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Ο περιπατητής μπορεί από διάφορα σημεία να απολαύσει τη θέα προς τις περιοχές Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού. Η περιοχή που βρίσκεται το μονοπάτι έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με το υπόλοιπο Δάσος Μαχαιρά αφού είναι καλυμμένη με την ενδημική Λατζιά (Quercus alnifolia).

73. Μονοπάτι Μούττη της Αθασιάς (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Αγροτικός χωματόδρομος που αρχίζει από το δασικό δρόμο Βαβατσινιάς – Κιονιών, 3 Km έξω από τη Βαβατσινιά.
Μήκος: 2,5 Km συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού δρόμου πρόσβασης – 5 Km με την επιστροφή, αφού ο περιπατητής θα υποχρεωθεί να επιστρέψει ακολουθώντας την ίδια διαδρομή
Χρόνος: 1 ώρα – 2 ώρες με την επιστροφή
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι ξεκινά ως αγροτικός χωματόδρομος για περίπου 200m και ακολούθως συνεχίζει ως στενό μονοπάτι. Τερματίζει στη «Σπηλιά της Αθασιάς» που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε για εξεύρεση μεταλλευμάτων, ενώ στη διαδρομή περνά από δάσος τραχείας πεύκης.

74. Μονοπάτι Μαχαιράς – Λαζανιάς (γραμμικό)
Αφετηρία:
α) 500 m από τη Μονή Μαχαιρά
β) Το χωριό Λαζανιάς
Μήκος: 3 Km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Διασχίζει τον Πεδιαίο ποταμό με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Συνδέεται με το μονοπάτι Λαζανιάς – Φικάρδου. Είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4.

75. Μονοπάτι Λαζανιάς – Φικάρδου (γραμμικό)
Αφετηρία:
α) 200 m μετά το χωριό Λαζανιάς. Καταλήγει στο χωριό Φικάρδου.
β) Το χωριό Φικάρδου. Συνδέεται με τα μονοπάτια Μαχαιράς – Λαζανιάς και Φικάρδου – Κέντρο Αρχοντίδη.
Μήκος: 2 Km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Προσφέρει πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή. Έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4.

76. Μονοπάτι Φικάρδου – Κέντρο Αρχοντίδη (γραμμικό)
Αφετηρία:
α) Η εκκλησία του χωριού Φικάρδου
β) Το κέντρο Αρχοντίδη στο δρόμο Καλού Χωριού – Φαρμακά. Συνδέεται με το μονοπάτι Λαζανιά – Φικάρδου.
Μήκος: 5 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Ακολουθεί την κορυφογραμμή παρέχοντας εξαιρετική θέα προς τη γύρω περιοχή και τη Λευκωσία. Υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4.

77. Μονοπάτι Γουρρίου (γραμμικό)
Αφετηρία: Χωριό Γούρρι. Πρόσβαση από τον κύριο δρόμο Λευκωσίας – Γουρρίου προς το κοιμητήριο, στην παραδοσιακή βρύση.
Μήκος: 900 m
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Χλωρίδα της περιοχής και παραδοσιακές ξερολιθιές.

78. Μονοπάτι «Πίπης» (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία:
α) Μονή Αγίας Θέκλας στη Μοσφιωτή
β) Κοντά στο Κοινοτικό Κέντρο Πυργών
γ) Στο μέσο του δρόμου Μοσφιλωτής - Ψευδά
δ) Κοντά στο Κοιμητήριο Μοσφιλωτής
Μήκος: 13,7 Km
Χρόνος: 3 – 4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι ακολουθεί πορεία σε δασικούς δρόμους μέσα από αναδασώσεις που έγιναν από το Τμήμα Δασών και από φυσική θαμνώδη βλάστηση που εγκαταστάθηκε μετά από τα αναδασωτικά έργα. Από διάφορα σημεία ο περιπατητής έχει πανοραμική θέα προς τις γειτονικές κοινότητες. Στη πορεία του μονοπατιού φαίνονται και οι καταστροφικές συνέπειες που έχουν οι πυρκαγιές στα δάση μας, από πυρκαγιά που έκαψε μέρος του δάσους το 2007.

79. Μονοπάτι Αγία Βαρβάρα – Σταυροβούνι – Σταυρόπευκος – Ασπράδι (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας κοντά στο Σταυροβούνι
Μήκος: 3 Km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Παρέχει εξαιρετική θέα προς τη Μεσαορία, τη Λάρνακα και τη Λευκωσία. Πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Συνδέεται με το μονοπάτι Σταυροβούνι – Αγγλισίδες

80. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙ – ΑΓΓΛΙΣΙΔΕΣ (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Δρόμος προς το Σταυροβούνι, 2 Km πριν το Μοναστήρι Σταυροβουνίου. Συνδέεται με το μονοπάτι Αγία Βαρβάρα – Σταυροβούνι – Σταυρόπευκος – Ασπράδι. Καταλήγει σε σημείο 2 Km έξω από το χωριό Αγγλισίδες, κοντά στο σφαγείο.
Μήκος: 2,5 Km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Εξαιρετική θέα προς τις περιοχές της Λάρνακας. Διακρίνονται μεταξύ άλλων το αεροδρόμιο, οι αλυκές και η πόλη της Λάρνακας. Περνά διαμέσου αναδασωμένων εκτάσεων.

81. Μονοπάτι Σταυροβούνι – Δασικό Ορόσημο 26 (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Μονή Σταυροβουνίου
Μήκος: 1,5 Km
Χρόνος: 40 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Θέα προς την δυτική πλευρά της πόλης της Λάρνακας και των κοινοτήτων της περιοχής, οι γκρεμμοί που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της Μονής Σταυροβουνίου.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΘΑΛΑΣΣΑΣ

(Υπάρχει δίκτυο μονοπατιών με συνολικό μήκος 20 Km. Ο χαρακτηρισμός «κυκλικό» ή γραμμικό» αναφέρεται στην κάθε διαδρομή ξεχωριστά, οι διαδρομές όμως συνδέονται μεταξύ τους).

82. Μονοπάτι Αγίου Γεωργίου (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Χώροι στάθμευσης Φράγματος Αγίου Γεωργίου, με πρόσβαση από το δρόμο Αγλαντζιάς – Γερίου και τη Λεωφόρο Κυρηνείας κοντά στη συμβολή με το δρόμο Αγλαντζιάς – Γερίου.
Μήκος: 2 Km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Εκδρομικός χώρος, υδατοφράκτης και Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης, στη συμβολή των Λεωφόρων Κυρηνείας και Αθαλάσσας.

83. Μονοπάτι Αγίου Γεωργίου – Δασοβοτανικού Κήπου (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Σημείο στη νότια πλευρά του υδατοφράκτη Αγίου Γεωργίου με πρόσβαση από το δρόμο Αγλαντζιάς – Γερίου και τη Λεωφόρο Κυρηνείας κοντά στη συμβολή με το δρόμο Αγλαντζιάς – Γερίου.
Μήκος: 2,5 Km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Δασοβοτανικός κήπος δίπλα από το Δασικό Φυτώριο που λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 07:30 – 14:30.

84. Μονοπάτι Δασοβοτανικού Κήπου – Εκδρομικού Χώρου Ν.Δ. Εισόδου (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Δασοβοτανικός κήπος, με πρόσβαση από το δρόμο που συνδέει τη Λεωφόρο Λεμεσού με το δρόμο Αγλαντζιάς – Γερίου.
Μήκος: 2,2 Km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Διαδρομή μέσα από πεύκα, ευκάλυπτους, κυπαρίσσια και ακακίες. Εκδρομικός χώρος δίπλα από τον υδατοφράκτη της Αθαλάσσας.

85. Μονοπάτι Υδατοφράκτης Αθαλάσσας (κυκλικό)ΤΔ
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος ΝΔ εισόδου. Πρόσβαση από το δρόμο Λευκωσίας – Λατσιών.
Μήκος: 2,2 Km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πορεία γύρω από τον υδατοφράκτη. Παρατηρητήριο υδρόβιων πουλιών.

86. Μονοπάτι Εκδρομικός Χώρος ΝΔ Εισόδου – Πάρκο των Εθνών (4 διαφορετικές διαδρομές που συνδέονται με δυνατότητα κυκλικής διαδρομής)ΤΔ
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος ΝΔ εισόδου. Πρόσβαση από το δρόμο Λευκωσίας – Λατσιών.
Μήκος: 2,5 Km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πάρκο των Εθνών.

87. Μονοπάτι Πάρκο των Εθνών – Άγιος Γεώργιος (γραμμικό)ΤΔ
Αφετηρία: Πάρκο των Εθνών. Πρόσβαση από το δρόμο Αγλαντζιάς – Γερίου.
Μήκος: 2,5 Km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Συνδέει δύο εκδρομικούς χώρους και μέρος της διαδρομής περνά κατά μήκος του υδατοφράκτη Αθαλάσσας.

88. Μονοπάτι Εκδρομικός Χώρος Ν.Δ. Εισόδου – Άγιος Γεώργιος (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος ΝΔ εισόδου. Πρόσβαση από το δρόμο Λευκωσίας – Λατσιών.
Μήκος: 4 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Συνδέει δύο εκδρομικούς χώρους και μέρος της διαδρομής περνά κατά μήκος του υδατοφράκτη Αθαλάσσας.

ΠΕΔΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΚΑΒΟ ΓΚΡΕΚΟ

89. Μονοπάτι Βορόκληνης (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος Βορόκληνης
Μήκος: 8,2 Km
Χρόνος: 2 – 2,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, οι «παθκιές» του Αγίου που ο περιπατητής μπορεί να παρατηρήσει σε κοντινό βράχο και η θέα προς τον κόλπο και την πόλη της Λάρνακας.

90. Μονοπάτι Κόννοι – Σπηλιά του Κύκλωπα (κυκλικό) ΤΔ
Αφετηρία: Παραλία των Κόννων, μεταξύ Πρωταρά και Κάβο Γκρέκο.
Μήκος: 2,4 Km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πορεία κατά μήκος της ακτής με πλούσια χλωρίδα που καταλήγει στη γραφική Σπηλιά του Κύκλωπα και επιστρέφει στους Κόννους, με άλλη, παράλληλη διαδρομή. Συνδέεται με τα μονοπάτια Κόννοι – Άγιοι Ανάργυροι και Προφήτη Ηλία – Κόννων.

91. Μονοπάτι Κάβος (κυκλικό) ΤΔ
Αφετηρία: Παλιό λατομείο, χώρος στάθμευσης στο Κάβο Γκρέκο. Πρόσβαση από το δρόμο Αγίας Νάπας – Κάβο Γκρέκο, κοντά στον Κάβο.
Μήκος: 2,5 Km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Ωραία θέα, ιδιαίτερα από την κορυφή του Κάβου. Η διαδρομή αρχίζει από ένα παλιό λατομείο, έχει πλούσια βλάστηση και περιλαμβάνει την κορυφή του Κάβου και εντυπωσιακούς γκρεμούς που προσφέρονται για αναρριχήσεις. Μπορεί κάποιος να συναντήσει θαλάσσια απολιθώματα. Συνδέεται με το μονοπάτι Άγιοι Ανάργυροι – Θαλασσινές Σπηλιές και το μονοπάτι Θαλασσινές Σπηλιές.

92. Μονοπάτι Προφήτης Ηλίας – Κόννοι (γραμμικό)
Αφετηρία:
α) Εκκλησάκι Προφήτη Ηλία στον Πρωταρά. Πρόσβαση από το δρόμο Κάβο Γκρέκο – Παραλιμνίου.
β) Παραλία των Κόννων, μεταξύ Πρωταρά και Κάβο Γκρέκο.
Μήκος: 8,5 Km
Χρόνος: 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πανοραμική θέα από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Περνά από τα εκκλησάκια των Αγίων Σαράντα και του Αγίου Ιωάννη. Η διαδρομή καταλήγει στην παραλία των Κόννων. Συνδέεται με τα μονοπάτια Παναγία – Άγιοι Σαράντα, Παναγία – Άγιος Ιωάννης, Κόννοι – Άγιοι Ανάργυροι και Κόννοι – Σπηλιά του Κύκλωπα.

93. Μονοπάτι Άγιοι Ανάργυροι (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Εκκλησάκι Αγίων Αναργύρων. Πρόσβαση από τον κύριο δρόμο Πρωταρά – Κάβο Γκρέκο, κοντά στον Κάβο.
Μήκος: 2,3 Km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Βλάστηση από Αόρατους (Juniperus phoenicea) και εκδρομικός χώρος. Συνδέεται με τα μονοπάτια Κόννοι – Άγιοι Ανάργυροι και Άγιοι Ανάργυροι – Θαλασσινές Σπηλιές.

94. Μονοπάτι Παναγία – Άγιος Ιωάννης (γραμμικό)
Αφετηρία:
α) Εκκλησία της Παναγίας. Παράδρομος σε απόσταση 300 m στα αριστερά του δρόμου Κάβο Γκρέκο – Πρωταρά με κατεύθυνση τον Πρωταρά.
β) Εκκλησία Αγίου Ιωάννη. Πρόσβαση από Πρωταρά διαμέσου χωματοδρόμων. Συνδέεται με τα μονοπάτια Προφήτης Ηλίας – Κόννοι και Παναγία – Άγιοι Σαράντα.
Μήκος: 2,8 Km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Τα γραφικά εκκλησάκια του Αγίου Ιωάννη και των Αγίων Σαράντα.

95. Μονοπάτι Άγιοι Ανάργυροι – Θαλασσινές Σπηλιές (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία:
α) Εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Πρόσβαση από τον κύριο δρόμο Πρωταρά - Κάβο Γκρέκο κοντά στον Κάβο.
β) Θαλασσινές Σπηλιές. Πρόσβαση από το δρόμο Αγίας Νάπας – Κάβο Γκρέκο, κοντά στον Κάβο.
Μήκος: 4 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Ακολουθεί πορεία κατά μήκος της ακτής και καταλήγει στις Θαλασσινές σπηλιές. Η περιοχή προσφέρεται για καταδύσεις. Το μονοπάτι περνά από το φυσικό γεφύρι «Καμάρα του Κόρακα» και κάτω από τον Κάβο. Προσφέρει εξαιρετική θέα, πλούσια φυσική βλάστηση ενώ παρατηρούνται απoλιθώματα θαλάσσιων οργανισμών. Συνδέεται με τα μονοπάτια Κόννοι – Άγιοι Ανάργυροι και Κάβος.

96. Μονοπάτι Παναγία – Άγιοι Σαράντα (γραμμικό)
Αφετηρία:
α) Εκκλησία της Παναγίας. Παράδρομος σε απόσταση 300 m στα αριστερά του δρόμου Κάβο Γκρέκο – Πρωταρά με κατεύθυνση τον Πρωταρά.

β)Εκκλησάκι Αγίων Σαράντα. Πρόσβαση από Πρωταρά διαμέσου χωματόδρομων. Συνδέεται με τα μονοπάτια Προφήτη Ηλία – Κόννοι και Παναγίας – Αγίου Ιωάννη.
Μήκος: 2,5 Km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα.

97. Μονοπάτι Κόννοι – Άγιοι Ανάργυροι (γραμμικό) – ΤΔ
Αφετηρία:
α) Παραλία των Κόννων, μεταξύ Πρωταρά και Κάβο Γκρέκο.
β) Εκκλησάκι Αγίων Αναργύρων, με πρόσβαση από τον κύριο δρόμο Πρωταρά – Κάβο Γκρέκο, κοντά στον Κάβο.
Μήκος: 1,4 Km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πορεία κατά μήκος της ακτής με πλούσια βλάστηση και εξαιρετική θέα. Τερματίζει στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, που είναι κτισμένο πάνω από μια θαλασσινή σπηλιά όπου πιθανό να έζησαν παλιότερα, ασκητές. Συνδέεται με τα μονοπάτια Κόννοι – Σπηλιά του Κύκλωπα, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιοι Ανάργυροι – Θαλασσινές Σπηλιές και Προφήτης Ηλίας – Κόννοι.

98. Μονοπάτι Θαλασσινές Σπηλιές (κυκλικό) – ΤΔ
Αφετηρία: Θαλασσινές Σπηλιές. Πρόσβαση από το δρόμο Αγίας Νάπας – Κάβο Γκρέκο, κοντά στον Κάβο.
Μήκος: 3,6 Km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Μεγάλο μέρος της πορείας ακολουθεί την ακτογραμμή, με εξαιρετική θέα. Στις σπηλιές υπάρχουν απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών. Το μονοπάτι μπορεί να καταλήξει και στον Κάβο και στους Άγιους Ανάργυρους. Συνδέεται με το κυκλικό μονοπάτι Κάβος.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε4

Το μονοπάτι που η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2004 εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μονοπατιών μεγάλου μήκους. Την πρωτοβουλία για δημιουργία του δικτύου είχε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ορειβασίας (European Ramblers Association). Το Ε4 ξεκινά από το Γιβραλτάρ διασχίζει την Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ηπειρωτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη από όπου επεκτάθηκε στην Κύπρο. Η Κύπρος συνδέεται με την Κρήτη αεροπορικώς και ατμοπλοϊκώς.

Το συνολικό μήκος της διαδρομής στην Κύπρο ξεπερνά τα 500 km και μεγάλο μέρος ακολουθεί υφιστάμενα μονοπάτια, δασικούς και αγροτικούς δρόμους.

Επεκτείνεται στην Κύπρο με αρχή ή τέλος το αεροδρόμιο Λάρνακας, διασχίζοντας την περιοχή Λάρνακας – Αμμοχώστου μέχρι και το Πάρκο Κάβο Γκρέκο και στην συνέχεια ακολουθώντας διαφορετική πορεία διασχίζει το Δάσος Σταυροβουνίου, το Δάσος Μαχαιρά την οροσειρά του Τροόδους και την χερσόνησο του Ακάμα περνώντας από εξαιρετικής ομορφιάς περιοχές και σημαντικούς χώρους με μεγάλη οικολογική, ιστορική, αρχαιολογική, πολιτιστική και επιστημονική αξία και καταλήγει ή αρχίζει στο Αεροδρόμιο Πάφου.

Σε χωριά από τα οποία διέρχεται το μονοπάτι λειτουργούν αγροτουριστικά καταλύματα στα οποία ο περιπατητής μπορεί να διανυκτερεύσει καθώς και παραδοσιακές ταβέρνες. Η κατασκευή του έγινε από το Τμήμα Δασών και η χρηματοδότηση από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Πεζοπορίας – Ποδηλασίας Ε4, Τμήμα Κύπρου

Αεροδρόμιο Λάρνακας – Ριζοελιά

Η διαδρομή ξεκινά από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, ακολουθώντας νότια κατεύθυνση σε άσφαλτο 1 χιλιόμετρο κατά μήκος της Αλυκής της Λάρνακας, περνώντας το Τζαμί Χαλά Σουλτάν (υψόμετρο 10 μέτρα) και συνεχίζει σε χωματόδρομο νοτιοανατολικά της Αλυκής έως το υδραγωγείο των Καμάρων. Στη συνέχεια διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας - Λεμεσού Α5, κοντά στο παλιό κτίριο του Πασά και κατευθύνεται βορειοδυτικά προς τη βιομηχανική ζώνη Αραδίππου σε 1,5 χιλιόμετρο χωματόδρομο. Διασχίζοντας το δρόμο περνά μέσα από τη βιομηχανική ζώνη Αραδίππου, καταλήγοντας δίπλα στην ανατολική είσοδο του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ριζοελιάς.

Η βλάστηση που περικλείει την Αλυκή της Λάρνακας περιλαμβάνει βούρλα που βρίσκονται σε υδρότοπους και καλαμιές. Τα φυτά που απαντώνται κατά μήκος της διαδρομής είναι κυρίως τρεμιθιές, φοίνικες, ελαιόδεντρα, ευκάλυπτοι και θυμάρι. Οι βραχώδεις σχηματισμοί αποτελούνται κυρίως από άμμο και βότσαλα, άμμο και πυλό, άμμο και αμμοχάλικο, κιμωλία και γύψο.

Σημείο Εκκίνησης :
Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας
Τέρμα:
Ριζοελιά
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 5 - 7 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
12 χιλιόμετρα

Ριζοελιά – Πύλα

Το πρώτο τμήμα της διαδρομής διασχίζει το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς, έναν χώρο αναψυχής που προσφέρει ευρεία γκάμα υπηρεσιών, όπως εκδρομικό χώρο, μονοπάτια ποδηλασίας και πεζοπορίας, γήπεδα άθλησης καθώς και σημεία φυσικής ομορφιάς. Οι πεζοπόροι μπορούν να θαυμάσουν την όμορφη θέα της Λάρνακας, της Αλυκής, του Αεροδρομίου της Λάρνακας, του χωριού Αραδίππου και του δυτικού μέρους της βραχώδους κορυφής Σταυροβούνι.

Οι βασικές μορφές βλάστησης σε όλο το πάρκο αποτελούνται από κυπαρίσσια, πεύκα και ακακίες μαζί με χαμηλούς θάμνους, κυρίως θυμάρι, αστοίβη, άγρια σπαράγγια και καππάρη. Οι βραχώδεις σχηματισμοί αποτελούνται κυρίως από γύψο, κρητιδικές μάργες, προσχωσιγενή κοιτάσματα του ποταμού, μάργες και ασβεστολιθικό ψαμμίτη.

Αφήνοντας το πάρκο από τη βόρεια έξοδο, η διαδρομή κατευθύνεται προς την Παναγία των Αμπελιών ή Παναγία Αιματούσα, μέσω ασφαλτόδρομου 1 χιλιόμετρο, διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας - Λευκωσίας (Α2) από εναέρια γέφυρα και συνεχίζει παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο Ριζοελιάς - Αγίας Νάπας (Α3). Κατόπιν, διασχίζει το δρόμο Λάρνακας - Αθηαίνου και φτάνει στο χωριό Κελλιά. Σε αυτό το τμήμα της διαδρομής εναλλάσσονται χώμα και άσφαλτος για 4 χιλιόμετρα. Περνά το χωριό Κελλιά, αγροτικούς δρόμους, μέσα από το Δάσος Βορόκλινης (υψόμετρο 100 μέτρα) και ανεβαίνει μέσω δασικών δρόμων στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, προσφέροντας πανοραμική θέα ολόκληρου του Κόλπου της Λάρνακας, της περιοχής των Βρετανικών Βάσεων της Δεκέλειας και των γύρω χωριών.

Η διαδρομή στη συνέχεια περνά μέσα από το χωριό Βορόκλινη και συνεχίζει ανατολικά προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα (3 χιλιόμετρα χωματόδρομος), το οποίο κατοικείται από Ελληνοκύπριους και από Τουρκοκύπριους. Το χωριό προσφέρει μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες που σερβίρουν εξαιρετικά πιάτα με ψάρι. Από την Πύλα οι πεζοπόροι μπορούν να κατευθυνθούν νότια, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της Δεκέλειας, μια τουριστική περιοχή με πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία και από εκεί προς τις ελεύθερες περιοχές της περιοχής Αμμοχώστου, μέσω των Κοκκινοχωριών. Εναλλακτικά, μπορούν μα επιστρέψουν μέσω Πύλας.

Σημείο Εκκίνησης :
Ριζοελιά
Τέρμα:
Πύλα
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 9 - 12 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
28 χιλιόμετρα

Δάσος Πύλας – Αβδελλερό

Η διαδρομή ξεκινά από την περιοχή των Βρετανικών Βάσεων και περνά μέσα από το δικοινοτικό χωριό Πύλα (1.400 κάτοικοι). Αρχικά ανηφορίζει προς το Δάσος Ασπρομούττη (υψόμετρο 140 μέτρα) και στη συνέχεια ανηφορίζει προς τη Μονή Αγίου Γεωργίου στο Μαυροβούνι, μετά το χωριό Τρούλλοι (1.050 κάτοικοι). Η διαδρομή συνεχίζει δυτικά καταλήγοντας στο χωριό Αβδελλερό (110 κάτοικοι). Η βλάστηση περιλαμβάνει πεύκα, κυπαρίσσια, ακακίες, καλαμιές, θυμάρι και λωτούς. Η γεωλογική σύσταση της περιοχής αποτελείται κυρίως από ασβεστολιθικό ψαμμίτη, κρητίδες και προσκεφαλοειδείς λάβες του Οφιολιθικού Συμπλέγματος Τροόδους.

Σημείο Εκκίνησης :
Δάσος Πύλας
Τέρμα:
Αβδελλερό
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 8 - 11 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
16 χιλιόμετρα

Αβδελλερό – Εκκλησία Στάζουσα

Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής ξεκινά από το χωριό Αβδελλερό, ανηφορίζοντας προς το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου μέσα από το Δάσος Μεγάλη Μούττη (υψόμετρο 240 μέτρα). Κατόπιν, διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας - Λευκωσίας Α2, μέσω της υπόγειας διάβασης Κόσιης, σκαρφαλώνει προς το Δάσος της Μούττης του Ζυγού (υψόμετρο 270 μέτρα) και περνά μέσα από τα χωριά Καλό Χωριό και Κλαυδιά, καταλήγοντας δυτικά της Παναγίας της Στάζουσας.

Η βλάστηση περιλαμβάνει πεύκα Καλαβρίας και χαλέπιο πεύκη, κυπαρίσσια, Μεσογειακά λευκάγκαθα, ευκαλύπτους, ακακίες, καλαμιές, θυμάρι, αστοίβη και λωτούς. Η γεωλογική σύσταση της περιοχής περιλαμβάνει προσκεφαλοειδείς λάβες του Οφιολιθικού Συμπλέγματος του Τροόδους, ούμπρα, κρητίδες, άμμο και αμμοχάλικο.

Σημείο Εκκίνησης :
Αβδελλερό
Τέρμα:
Εκκλησία Στάζουσα
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 11 - 14 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
30 χιλιόμετρα

Κλαυδιά – Δελίκηπος

Το πρώτο τμήμα της διαδρομής ξεκινά στο χωριό Κλαυδιά και καταλήγει στο Πάρκο Δελίκηπου. Η γύρω περιοχή είναι ημιορεινή, ενώ η γεωλογική σύστασή της αποτελείται από προσκεφαλοειδείς λάβες και φραγιά διαβάση, διαβάση και προσχωσιγενή κοιτάσματα. Η δασική βλάστηση αποτελείται κυρίως από πεύκα της Καλαβρίας, κυπαρίσσια, αγριελιές, Μεσογειακά κράταιγα και σχίνα ενώ τα καρποφόρα δέντρα είναι η ελιά και η χαρουπιά.

Από τα Κλαυδιά η διαδρομή πηγαίνει νοτιοδυτικά προς τη Μονή Σταυροβουνίου, περνά τις εκκλησίες της Παναγίας της Στάζουσας, του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Βαρβάρας. Η Μονή Σταυροβουνίου χτίστηκε το 327 από την Αγία Ελένη, η οποία άφησε κομμάτι του Τιμίου Σταυρού εκεί και έτσι δόθηκε το όνομά της. Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο μοναστήρι. Η διαδρομή στη συνέχεια συνεχίζει νοτιοδυτικά προς το χωριό Κόρνος και τον εκδρομικό χώρο Κόρνου, καταλήγοντας στο χωριό Δελίκηπος.
Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν πολλά εστιατόρια καθώς και ιατρική βοήθεια. Ενδιαφέροντα σημεία αποτελούν η εκπληκτική θέα από την κορυφή Σταυροβουνίου και το παραδοσιακό εργαστήριο κεραμικής στο χωριό Κόρνος.

Σημείο Εκκίνησης :
Κλαυδιά
Τέρμα:
Δελίκηπος
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 10 - 13 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
28,5 χιλιόμετρα

Κέρμια – Περιοχή Στρεφταράς

Αυτό το τμήμα του μονοπατιού Ε4 ξεκινά στο δυτικό άκρο του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο, στην περιοχή Κέρμια και καταλήγει νοτιοδυτικά του χωριού Σωτήρα στην περιοχή Στρεφταράς του Δάσους Σωτήρας. Το υψόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 0 και 195 μέτρα. Το κομμάτι της διαδρομής που διασχίζει το Εθνικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο είναι προτεινόμενη περιοχή προστασίας της φύσης. (NATURA 2000).

Η περιοχή κατακλύζεται από βλαστηση, αποτελούμενη κυρίως από Φοινικικά άγρια κυπαρίσσια. Άλλα είδη που υπάρχουν είναι η αγριελιά, το πεύκο, η λουτσιά, η λευκαγκαθιά και το κρίθμο. Περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη φυτών έχουν παρατηρηθεί στο Εθνικό Δασικό Πάρκο, 14 από τα οποία είναι ενδημικά, ενώ άλλα 14 θεωρούνται σπάνια. Η γεωλογική σύσταση της περιοχής αποτελείται από υφαλογενή ασβεστόλιθο, άμμο, αμμοχάλικα, κρητίδες και ασβεστολιθικό ψαμμίτη.

Οι κάτοικοι της Σωτήρας ασχολούνται κυρίως με την τουριστική βιομηχανία και τη γεωργία. Υπάρχουν πολλά σημεία αναψυχής κατά μήκος της διαδρομής, όπως οι εκδρομικοί χώροι Αγίων Αναργύρων και Αγίου Αντωνίου, ένα περίπτερο, εστιατόρια και ξενοδοχειακή υποδομή στον Κόννο.

Ενδιαφέροντα σημεία είναι οι Θαλασσινές Σπηλιές, τα ερείπια του αρχαίου Ναού της Αφροδίτης, ο φάρος Κάβο Γκρέκο,το Γεφύρι (καμάρα του Κόρακα), η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και η παραλία του Κόννου.

Σημείο Εκκίνησης :
Κέρμια
Τέρμα:
Περιοχή Στρεφταράς
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 7 - 9 ώρες
Κατάσταση Δρόμων:
18,5 χιλιόμετρα χωματόδρομος, 1,5 χιλιόμετρα ασφαλτόδρομος
Μήκος Διαδρομής:
20 χιλιόμετρα

Ορμίδεια - Κέρμια Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Η διαδρομή περνά πολύ κοντά στη θάλασσα, ξεκινώντας περίπου 300 μέτρα νότια του χωριού Ορμίδεια και καταλήγοντας σε μια περιοχή γνωστή ως Κέρμια, ανατολικά του χωριού Αγία Νάπα. Το υψόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 0 και 98 μέτρων.

Από την Πύλα η διαδρομή διασχίζει το δρόμο Λάρνακας - Πύλας και κατευθύνεται προς τις Βρετανικές Βάσεις της Δεκέλειας και το χωριό Ορμίδεια, κατά μήκος του παλιού δρόμου Λάρνακας - Δεκέλειας - Ορμίδειας (Β3). Στη συνέχεια πηγαίνει προς την εκκλησία της Παναγίας Ξυλοφάγου, περνώντας από το χωριό Ξυλοφάγου. Η διαδρομή συνεχίζει μέσα από χωράφια προς τον ποταμό Λιοπετρίου, το χωριό Αγία Νάπα και την Κέρμια. Υπάρχει μεγάλη επιλογή ξενοδοχείων και εγκαταστάσεων εστίασης και αναψυχής κατά μήκος της διαδρομής.

Η βλάστηση αποτελείται από Φοινικικά άγρια κυπαρίσσια, πεύκα, αγριελιές, ακακίες, πεύκα της Καλαβρίας και κυπαρίσσια, Μεσογειακούς κράταιγους, ευκαλύπτους, θυμάρι και λωτούς. Βραχώδεις σχηματισμοί αποτελούνται από προσχωσιγενή κοιτάσματα του ποταμού από άμμο, αμμοχάλικα καθώς και υφαλογενή ασβεστόλιθο.

Ενδιαφέροντα σημεία είναι η Εκκλησία της Παναγιάς, ο ποταμός Λιοπετρίου, η εκκλησία Αγίας Θέκλας, οι αρχαίοι τάφοι της Μακρονήσου και το Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Νάπας.
Σημείο Εκκίνησης :
Ορμίδεια
Τέρμα:
Κέρμια
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 11 - 14 ώρες
Κατάσταση Δρόμων:
8 χιλιόμετρα μονοπάτι κατάλληλο για ποδηλασία, 24 χιλιόμετρα χωματόδρομος και 3 χιλιόμετρα ασφαλτόδρομος.
Μήκος Διαδρομής:
35 χιλιόμετρα

Σωτήρα - Κοινοτικό Δάσος Πύλας Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής περνά από αγροτικές περιοχές. Ξεκινά στη Σωτήρα και καταλήγει στο Δάσος της Πύλας, περνώντας μέσα από το Δάσος Λιοπετρίου και τα χωριά Ξυλοφάγου και Ξυλοτύμπου. Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται κυρίως στον τουρισμό και τη γεωργία. Η περιοχή έχει πολλές εγκαταστάσεις όπως εστιατόρια, περίπτερα, καφενεία και πανδοχεία.

Η διαδρομή διασχίζει καλλιεργημένα χωράφια καθώς και συστάδες από πεύκα, κυπαρίσσια, σχίνα και άγρια κυπαρίσσια. Η γεωλογική σύσταση της περιοχής αποτελείται από υφαλογενή ασβεστόλιθο, κρητίδες, άμμο, αμμοχάλικα και ασβεστολιθικό ψαμμίτη. Ενδιαφέροντα σημεία είναι ο υδατοφράκτης Λιοπετρίου και η εκκλησία Αγίου Γεωργίου Αγκόνα.
Σημείο Εκκίνησης :
Σωτήρα
Τέρμα:
Κοινοτικό Δάσος Πύλας
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 10 - 14 ώρες
Κατάσταση Δρόμων:
26 χιλιόμετρα χωματόδρομος και 9 χιλιόμετρα ασφαλτόδρομος
Μήκος Διαδρομής:
35 χιλιόμετρα

Κύριος Δρόμος Λευκωσίας - Εκκλησία Σταυρός Αγιασμάτη Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Το πρώτο τμήμα της διαδρομής περιλαμβάνει τα ακόλουθα επί μέρους τμήματα: Άγιος Επιφάνιος (χωματόδρομοι και ασφαλτόδρομοι 8 χιλιόμετρα), Άγιος Επιφάνιος - Δασικός Σταθμός Γεφύρι Παναγιάς (δασικός δρόμος 7 χιλιόμετρα), Γεφύρι Παναγιάς - Σταυρός του Αγιασμάτη (4 χιλιόμετρα ασφαλτόστρωτος δρόμος, 5 χιλιόμετρα δασικός δρόμος, 5 χιλιόμετρα ανηφορικός).

Η δασική βλάστηση αποτελείται από πεύκα της Καλαβρίας μαζί με διάσπαρτους χαμηλούς θάμνους, κυρίως αγριοτριανταφυλλιές, καππάρι και τρεμιθιές. Η ενδημική χρυσή Κυπριακή βελανιδιά συναντάται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Η γεωλογική σύσταση της περιοχής είναι βασικά λάβα, η οποία αργότερα γίνεται διαβασική. Οι 300 περίπου κάτοικοι του χωριού Άγιος Επιφάνιος σε υψόμετρο 600 μέτρα ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία ή εργάζονται στη Λευκωσία. Υπάρχουν εστιατόρια, καφενεία και υπεραγορές κατά μήκος της διαδρομής. Επίσης, υπάρχει Γραφείο Πληροφοριών στο Δασικό Σταθμό Γεφύρι Παναγιάς (υψόμετρο 450 μέτρα) που λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ώρες. Ο μικρός εκδρομικός χώρος δίπλα προσφέρει την ευκαιρία για στάση και ξεκούραση.

Στο τέλος αυτού του τμήματος (υψόμετρο 1.050 μέτρα) βρίσκεται από τον 15ο αιώνα το ξωκλήσι του Σταυρού του Αγιασμάτη, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Σημείο Εκκίνησης :
Κλήρου
Τέρμα:
Εκκλησία Σταυρός του Αγιασμάτη
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 8 - 10 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
24 χιλιόμετρα

Παναγία του Άρακα - Πλατάνια Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Μετά την εκκλησία της Παναγίας του Άρακα, η διαδρομή συνεχίζει στο χωριό Σαράντι, σκαρφαλώνοντας σε ασφαλτόδρομο προς την περιοχή που είναι γνωστή ως το «Σελλάδι του Καραμανλή» (3 χιλιόμετρα - υψόμετρο 1.180 μέτρα). ΄Ένα παλιό μονοπάτι 4 χιλιόμετρα ξεκινά από εδώ και περνά από τα «Μαύρα Δάση» και το «Σελλάδι της Χώρας» (υψόμετρο 1.150 μέτρα) πάνω από το χωριό Σπήλια. Ένα νέο μονοπάτι 2 χιλιόμετρα οδηγεί μέσα από το δάσος στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Δόξα σοι ο Θεός» (υψόμετρο 1.320 μέτρα), βόρεια του χωριού Κυπερούντα. Από εκεί συνεχίζει μέσα από χωματόδρομους και μονοπάτια προς το Δασικό Σταθμό Πλατανιών (υψόμετρο 1.000 μέτρα), 6 χιλιόμετρα από το χωριό Κακοπετριά.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής περνά μέσα από πυκνό φυσικό πευκοδάσος εναλλασσόμενο με πυκνές συστάδες λατζιάς. Τα πετρώματα είναι στο μεγαλύτερο μέρος διαβασικά (μετάλλευμα), ενώ κοντά στα Πλατάνια απαντούν και γάββροι (μετάλλευμα).

Στα χωριά Σπήλια, Κυπερούντα και Κακοπετριά υπάρχουν καταστήματα, εστιατόρια και καταλύματα, ξενοδοχεία ή ξενώνες αγροτουρισμού. Στο Δασικό Σταθμό Πλατανιών υπάρχει εκδρομικός και κατασκηνωτικός χώρος καθώς και ένα μικρό εστιατόριο. Εδώ, μπορείτε να επισκεφθείτε την περιφραγμένη περιοχή όπου φυλάσσονται τα Κυπριακά αγρινά.
Σημείο Εκκίνησης :
Παναγία του Άρακα
Τέρμα:
Πλατάνια
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
5 - 6 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
15 χιλιόμετρα

Περιοχές Δάσους Μαχαιρά - Φικάρδου Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Αυτό το τμήμα ξεκινά από το Πάρκο Δελικήπου, προχωρά δυτικά προς την Αετόμουττη και βορειοδυτικά προς το χωριό Λυθροδόντας και καταλήγει στο Εστιατόριο «Αρχοντίδη» στο Καλό Χωριό. Η γεωλογική σύσταση αποτελείται κυρίως από προσκεφαλοειδείς λάβες και φλέβες διαβάση, διαβάση και προσχωσιγενή κοιτάσματα. Η βλάστηση είναι κυρίως πεύκα, αγριελιές, χαρουπιές, βελανιδιές και θάμνοι όπως η χρυσή βελανιδιά, η αντρουκλιά, ρούδι, τα σχίνα και η αγριοτριανταφυλλιά.

Ενδιαφέροντα σημεία κατά μήκος της διαδρομής είναι το 16ου αιώνα μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το κοντινό πανδοχείο που χρησιμεύει ως παιδική κατασκήνωση, ο εκδρομικός χώρος των Κιονιών, η κορυφή "Κιόνια", απ΄ όπου είναι ορατά μεγάλα τμήματα της Λευκωσίας, της Λάρνακας και της Λεμεσού, καθώς και η Μονή του Μαχαιρά.

Το σπάνιο προστατευόμενο ενδημικό φυτό κρόκος (Crocus hartmannianus) συναντάται στην περιοχή Μαχαιρά. Το σύνολο του Δάσους του Μαχαιρά ήταν υποψήφιο ως τοποθεσία "NATURA 2000", ενώ δύο σπίτια στο παραδοσιακό χωριό Φικάρδου έχουν λάβει Βραβείο Europa Nostra. Οι εκδρομικοί χώροι παρέχουν εγκαταστάσεις αναψυχής. Στα χωριά Λυθροδόντας, Λαζανιάς και Φικάρδου υπάρχουν καφενεία, εστιατόρια καθώς και παραδοσιακός ξενώνας αγροτουρισμού.
Σημείο Εκκίνησης :
Πάρκο Δελικήπου
Τέρμα:
Φικάρδου
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 11 - 14 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
45,5 χιλιόμετρα

Πλατάνια - Άγιος Γεώργιος Καπουράλλης Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Στα Πλατάνια, το Ε4 περνά μέσα από το Δασικό Σταθμό και κατόπιν ανηφορίζει στον εκδρομικό χώρο «Κάμπος του Λιβαδιού» (υψόμετρο 1.650 μέτρα), 8 χιλιόμετρα παρακάτω. Από εκεί ακολουθεί έναν ασφαλτόδρομο έως την πλατεία Τροόδους (υψόμετρο 1.700 μέτρα) από όπου ξεκινά το μονοπάτι Περσεφόνη. Μετά, ακολουθεί μονοπάτια και χωματόδρομους και φτάνει στον Κρυό ποταμό και τον καταρράκτη των "Καληδονιών" (υψόμετρο 1.400 μέτρα). Αυτό το τμήμα της διαδρομής έχει μήκος 10 χιλιόμετρα. Μετά τα "Καληδόνια", η διαδρομή φτάνει σε ένα σημείο θέας πάνω στον κύριο δρόμο Τρόοδους - Πλατρών (υψόμετρο 1.500 μέτρα) και συνεχίζει προς το τον εκδρομικό κατασκηνωτικό χώρο «Καμπί του Καλογήρου» (υψόμετρο 1.400 μέτρα). Από εκεί, κατηφορίζει προς την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καπουράλλη (υψόμετρο 1.020 μέτρα) και εισέρχεται στο τμήμα του Δάσους της Πάφου.

Η βλάστηση και το τοπίο κατά μήκος αυτού του τμήματος ποικίλει. Η βλάστηση αλλάζει με το υψόμετρο, με μαύρα πεύκα να εμφανίζονται στα ψηλότερα σημεία, πάνω από 1.400 μέτρα, αντικαθιστώντας σταδιακά τα πεύκα της Καλαβρίας. Η λατζιά εξαφανίζεται πάνω από τα 1.600 μέτρα, ενώ εμφανίζονται είδη που ευδοκιμούν μόνο στο Τρόοδος. Αυτά είναι η αγριομηλιά, ο αόρατος του Τρόοδους, η βερβεριτζιά κ.α. Το Δάσος του Τρόοδους έχει προταθεί ως περιοχή προστασίας της φύσης από το Ευρωπαϊκό δίκτυο (NATURA 2000) και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ορεινά φυσικά περιβάλλοντα χλωρίδας της Ευρώπης. Επιπλέον, το παγκοσμίου φήμης οφιολιθικό γεωλογικό του σύμπλεγμα προσελκύει το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον.

Στην πλατεία Τρόοδους υπάρχει Κέντρο Επισκεπτών και στην τριγύρω περιοχή υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις για ψώνια, ξεκούραση και κατασκήνωση, στον ειδικό χώρο που βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο ανατολικά. Ξενοδοχειακή υποδομή είναι επίσης διαθέσιμη στο κοντινό χωριό Πάνω Πλάτρες, ένα θέρετρο με ευρεία γκάμα εγκαταστάσεων.
Σημείο Εκκίνησης :
Πλατάνια
Τέρμα:
Άγιος Γεώργιος Καπουράλλης
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
9 - 11 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
32,5 χιλιόμετρα

Πρόδρομος - Μονή Παναγίας του Κύκκου Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Αυτή είναι μία περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Στις παρυφές του χωριού Άγιος Δημήτριος στον Άγιο Γεώργιο Καπουράλλη (υψόμετρο 1.100 μέτρα), υπάρχουν εστιατόρια και καταλύματα καθώς και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Η διαδρομή περνά μέσα από δασικό δρόμο, παράλληλα με το δρόμο Φοινί - Άγιος Δημήτριος - Λεμίθου και εισέρχεται στο Δάσος της Πάφου, προσφέροντας υπέροχη θέα της κοιλάδας του ποταμού Διαρίζου και συνεχίζει προς το παραδοσιακό χωριό Καμινάρια (υψόμετρο 1.100 μέτρα), έναν προαιρετικό σταθμό για ξεκούραση και ανεφοδιασμό.

Υπάρχουν τέσσερις εκκλησίες γύρω από το χωριό, οι οποίες χρονολογούνται από τον 16ο και 17ο αιώνα - οι εκκλησίες των Αγίου Βασιλείου, Παναγίας της Καρδιοβαστάζουσας, Αγίου Γεωργίου και Αγίου Ερμολάου. Μετά τα Καμινάρια, η διαδρομή φτάνει στον εκδρομικό χώρο της Κομιτιτζιής (υψόμετρο 1.000 μέτρα), όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε, να γεμίσετε τα παγούρια σας με φρέσκο πόσιμο νερό και να απολαύσετε την ομορφιά της κοιλάδας του Πλατύ ποταμού. Το μονοπάτι στη συνέχεια οδηγεί στο γραφικό χωριό Μυλικούρι (υψόμετρο 1.200 μέτρα), όπου την άνοιξη η μυρωδιά των τριαντάφυλλων γεμίζει τον αέρα. Η περιοχή είναι γνωστή για το ροδόνερο, που οι κάτοικοι της περιοχής παράγουν εδώ και αιώνες. Το μονοπάτι προσπερνά το χωριό και καταλήγει στον Κύκκο (υψόμετρο 1.400 μέτρα), 100 περίπου μέτρα από το μοναστήρι. Η Μονή, το μόνο ιστορικό μνημείο στο Δάσος της Πάφου, φιλοξενεί ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο Βυζαντινής τέχνης και ένα οινοποιείο.
Σημείο Εκκίνησης :
Πρόδρομος
Τέρμα:
Μοναστήρι Παναγίας του Κύκκου
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 12 – 15 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
34 χιλιόμετρα

Σταυρός του Αγιασμάτη – Παναγία του Άρακα Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Αυτή η διαδρομή είναι στο σύνολό της ένα φυσικό μονοπάτι και λειτουργεί έτσι από το 1995.

Αφήνοντας την εκκλησία του Σταυρού του Αγιασμάτη, η διαδρομή ανηφορίζει μέσα από δασώδη περιοχή. Στη συνέχεια, περνά μέσα από εγκαταλειμμένους αμπελώνες και ξαναβρίσκει το δάσος, φτάνοντας στο χωριό Λαγουδερά. Κατηφορίζοντας μέσα από τα Λαγουδερά (υψόμετρο 1.000 μέτρα), ακολουθεί κανονικούς δρόμους για να φτάσει στην εκκλησία της Παναγίας του Άρακα.

Η δασική βλάστηση σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής αποτελείται από τραχεία πεύκη, την ενδημική λατζιά και άλλους θάμνους όπως η αντρουκλιά. Τα πετρώματα είναι εξ ολοκλήρου διαβασικά. Την περιοχή Μαδαρή, μια προτεινόμενη περιοχή προστασίας της φύσης, (NATURA 2000) μπορείτε να θαυμάσετε από το υψηλότερο σημείο της διαδρομής.

Ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των αγροτικών περιοχών, μόνο 200 περίπου κάτοικοι ζουν στα Λαγουδερά και όσοι απομένουν ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Η περιοχή Μαδαρή παράγει εκλεκτά σταφύλια, κρασί, ζιβανία, κάστανα, φουντούκια, μήλα, σύκα και αμύγδαλα.

Η εκκλησία του 13ου αιώνα Παναγία του Άρακα, ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, έχει πανέμορφες αγιογραφίες και αξίζει μια επίσκεψη.
Σημείο Εκκίνησης :
Σταυρός του Αγιασμάτη
Τέρμα:
Παναγία του Άρακα
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 2 - 4 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
7,5 χιλιόμετρα

Μονή Παναγίας του Κύκκου - Δασικός Σταθμός Σταυρός της Ψώκας Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Μετά το μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου, το μονοπάτι περνά μέσα από την περιοχή διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος της Κοιλάδας του Ρούδια, κατά μήκος του δρόμου Κύκκος - Βρυσί - Λαζαρήδες - Στενοί - Καμινούδκια - Σελλάδι της Ελιάς - Κοιλάδα των Κέδρων, με όμορφες εικόνες των Μαύρων Βράχων (υψόμετρο 1.200 μέτρα). Η διαδρομή καταλήγει στην Κοιλάδα των Κέδρων (υψόμετρο 1.000 μέτρα).

Χρειάζεται περίπου μια ώρα για την ανάβαση στο όρος Τρίπυλος (υψόμετρο 1.452 μέτρα) μέσα από κέδρους και πεύκα. Το δασικό πυροφυλάκιο στην κορυφή του Τρίπυλου (υψόμετρο 1.452 μέτρα) προσφέρει μια καταπληκτική ευκαιρία για ξεκούραση και θαυμασμό της πανοραμικής θέας ολόκληρου του Δάσους της Πάφου. Από τον Τρίπυλο το μονοπάτι οδηγεί στο φυσικό μονοπάτι της Χορτερής με τις όμορφες συστάδες πεύκων και ενδημικής χρυσής βελανιδιάς. Εδώ, οι πεζοπόροι μπορούν να μελετήσουν τη χλωρίδα και τη μοναδική μορφολογία εδάφους της περιοχής. Το μονοπάτι συνεχίζει στο Δασικό Σταθμό «Σταυρός της Ψώκας» (υψόμετρο 800 μέτρα), όπου μπορούν να ξεκουραστούν και να διανυκτερεύσουν, κατόπιν προκράτησης. Εδώ μπορούν να επίσης να θαυμάσουν αγρινά και ελάφια.
Σημείο Εκκίνησης :
Μοναστήρι Παναγίας του Κύκκου
Τέρμα:
Δασικός Σταθμός Σταυρός της Ψώκας
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 9 - 12 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
26 χιλιόμετρα

Δασικός Σταθμός Σταυρός της Ψώκας - Λυσός Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Μετά το Δασικό Σταθμό «Σταυρός της Ψώκας», η διαδρομή περνά μέσα από την κοιλάδα του Αγίου Θεοδώρου (μέσο υψόμετρο 700 μέτρα), μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση από πεύκα της Καλαβρίας, σημύδες, πικροδάφνες, ανατολίτικα πλατάνια και άλλα είδη φυτών. Οι συχνές εμφανίσεις αρπακτικών πτηνών είναι ενδεικτικές της οικολογικής σημασίας της κοιλάδας.

Στο τέλος της κοιλάδας, στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Τζιουμαλής», η διαδρομή στρίβει βόρεια και ακολουθεί το δασικό δρόμο προς τη διασταύρωση «Αφτουλίνα». Από εκεί, πηγαίνει γύρω από το βουνό "Τρέμιθα", καταλήγοντας στην περιοχή "Κόπες",στα όρια του δάσους της Πάφου. Στη συνέχεια, περνά αγροτικές περιοχές γύρω από το χωριό Λυσός και αφήνοντας πίσω το πευκοδάσος, συνεχίζει μέσα από χαρουπιές, ελαιώνες, καλλιέργειες δημητριακών και εγκαταλελειμμένα χωράφια γεμάτα θάμνους όπως κόκκινη βελανιδιά, Μεσογειακά κράταιγα, ακανθώδη σχοίνα, αστοίβη και άλλα είδη. Η διαδρομή στη συνέχεια περνά από το χωριό Μελάνδρα και φτάνει στο χωριό Λυσός (υψόμετρο 600 μέτρα) που προσφέρει δυνατότητες διατροφής και διαμονής.
Σημείο Εκκίνησης :
Σταυρός της Ψώκας
Τέρμα:
Λυσός
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 8 - 11 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
25 χιλιόμετρα

Λυσός - Κρίτου Τέρα Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Το μονοπάτι Ε4 αφήνει πίσω το χωριό Λυσός και συνεχίζει κατά μήκος ενός παλιού αγροτικού δρόμου μεταξύ Λυσού και Μελάδειας, ο οποίος στο παρελθόν ήταν ο κεντρικός δρόμος προς την κοιλάδα της Πόλης Χρυσοχούς. Περνά από τον κατασκηνωτικό χώρο στο χωριό Περιστερώνα, διασχίζει το λόφο Βουνί, περνά τις εκκλησίες των Αγίων Πατέρων, της Αγίας Ζώνης, της Παναγιάς της Χρυσολάκουνας και μέσα από χαρουπιές το χωριό Στενή (υψόμετρο 150 μέτρα). Περνώντας μέσα από χωράφια με καπνά φτάνει στο χωριό Γουδί, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τον «Πλάτανο των Πλυμμάτων», ένα φυσικό μνημείο.

Η διαδρομή συνεχίζει προς το αρχαίο χωριό Κρίτου Τέρα (υψόμετρο 450 μέτρα), όπου υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να γευματίσετε καθώς επίσης και παραδοσιακός ξενώνας αγροτουρισμού για διανυκτέρευση. Το κτίριο του παλιού σχολείου φιλοξενεί το πολύ ενδιαφέρον Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών γύρω από το φυσικό περιβάλλον της χερσονήσου του Ακάμα.
Σημείο Εκκίνησης :
Λυσός
Τέρμα:
Κρίτου Τέρα
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 8 - 11 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
24 χιλιόμετρα

Κρίτου Τέρα - Λουτρά της Αφροδίτης Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Η διαδρομή διασχίζει τους αγρούς που περικλείουν το χωριό Κρίτου Τέρα, μια περιοχή με σπάνια είδη φυτών, και φτάνει στο χωριό Δρούσεια με υψόμετρο περίπου 600 μέτρα, μια από τις εισόδους στη χερσόνησο του Ακάμα. Η διαδρομή συνεχίζει προς τον εκδρομικό χώρο των Σμιγιών και το πυροφυλάκιο "Πήανα" (υψόμετρο 550 μέτρα).

Κάτω από το πυροφυλάκιο, η διαδρομή ακολουθεί το μονοπάτι "Άδωνης", καταλήγοντας στα Λουτρά της Αφροδίτης (υψόμετρο 50 μέτρα), όπου σύμφωνα με το θρύλο η θεά λουζόταν σε φυσική σπηλιά. Η διαδρομή προσφέρει πολλά για να θαυμάσετε. Ο συνδυασμός σπάνιων γεωλογικών σχηματισμών, ποικίλης χλωρίδας και πανίδας και της λαμπερής θαλάσσιας θέας, κάνουν τον περίπατο συναρπαστική εμπειρία.
Σημείο Εκκίνησης :
Κρίτου Τέρα
Τέρμα:
'Λουτρά της Αφροδίτης'
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 8 - 11 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
22 χιλιόμετρα

Λουτρά της Αφροδίτης - Πέγεια Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Αυτό το μονοπάτι, «Λουτρά της Αφροδίτης», είναι γεμάτο από μύθους εμπνευσμένους από την Αφροδίτη και τον Άδωνη. Η διαδρομή ακολουθεί τις καμπύλες της ακτής.
Μέσα από τους ήχους των κυμάτων, οι πεζοπόροι περνούν από τη Φοντάνα Αμορόζα, τον Άγιο Κόνωνα και τη προστατευμένη παραλία της Λάρας και Τοξεύτρας, όπου οι πράσινες και μακρυκέφαλες χελώνες φωλιάζουν, για να φτάσουν την είσοδο του Φαραγγιού του Άβακα, ακριβώς πριν από το χωριό Πέγεια (υψόμετρο 100 μέτρα). Είναι μια εντυπωσιακή διαδρομή μέσα από τη χερσόνησο του Ακάμα με πολλά ενδιαφέροντα σημεία όπως θαλασσινές σπηλιές, φαράγγια και δάσος.

Επειδή αυτή είναι η μακρύτερη διαδρομή και οι πεζοπόροι βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές, συστήνεται να είναι προετοιμασμένοι για συνεχές κοπιαστικό περπάτημα μέχρι το χωριό Πέγεια. Η κατασκήνωση μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Ακάμα απαγορεύεται.
Σημείο Εκκίνησης :
Λουτρά της Αφροδίτης
Τέρμα:
Πέγεια
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 12 - 15 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
36 χιλιόμετρα

Πέγεια - Τσάδα Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Μετά το φαράγγι του Άβακα, το μονοπάτι προσεγγίζει το χωριό Πέγεια, ανηφορίζει προς το Δάσος Πυκνή, διασχίζει τον κύριο δρόμο Πέγειας - Κάθικα και ακολουθεί τον παλιό δρόμο Πέγειας - Κάθικα, καταλήγοντας στο χωριό Πέγεια. Από εκεί, ακολουθεί το χωματόδρομο Πέγειας - Ακουρσού προς το λατομείο Μαυροκόλυμπου. Στη συνέχεια, διασχίζει τον κύριο δρόμο Ακουρσού - Πέγειας και φτάνει σε μια θαυμάσια περιοχή φυσικής ομορφιάς με καταρράκτες, μια απόμερη όαση ηρεμίας και γαλήνης.

Τα ενδημικά κυπαρίσσια που φυτρώνουν κοντά στο χωριό Κοίλη έχουν καταφέρει να επιζήσουν παρά την έντονη βόσκηση. Συνεχίζοντας ανηφορικά, η διαδρομή φτάνει στην Κοίλη (υψόμετρο 600 μέτρα) όπου υπάρχει η δυνατότητα ξεκούρασης και διανυκτέρευσης. Το μονοπάτι μετά περνά μέσα από αμπελώνες ανατολικά της Κοίλης, διασχίζει τον κύριο δρόμο Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς και καταλήγει στο χωριό Τσάδα (υψόμετρο 600 μέτρα), τοποθετημένο σε λόφο περίπου 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάφου.
Σημείο Εκκίνησης :
Πέγεια
Τέρμα:
Τσάδα
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 10 - 13 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
28 χιλιόμετρα

Τσάδα - Αεροδρόμιο Πάφου Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Το τελευταίο τμήμα του μονοπατιού κατηφορίζει από το χωριό Τσάδα παράλληλα με το κοντινό γήπεδο γκολφ και μέσα από ξεροπόταμους προς την κοιλάδα του Μορούνερου. Ακολουθεί την κοιλάδα και φτάνει στο χωριό Επισκοπή (υψόμετρο 200 μέτρα). Επισημαίνεται ο κάθετος βραχώδης σχηματισμός της περιοχής. Η διαδρομή στη συνέχεια ακολουθεί τη φυσική ροή του ποταμού, και καταλήγει στην παραλία του Διεθνούς Αεροδρομίου της Πάφου, όπου ξεκινά (ή καταλήγει) το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλης Απόστασης Ε4.
Σημείο Εκκίνησης :
Τσάδα
Τέρμα:
Αεροδρόμιο Πάφου
Εκτιμώμενη Διάρκεια:
Περίπου 8 – 11 ώρες
Μήκος Διαδρομής:
24 χιλιόμετρα