Μοναδικοί επισκέπτες

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ανακύκλωση και Λάρνακα

Έχει γίνει αρκετός λόγος τις τελευταίες μέρες για το θέμα της ανακύκλωσης στη Λάρνακα. Επειδή έχουν λεχθεί πολλά και μεταξύ αυτών και πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θεωρούμε σωστό να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα προς αποκατάσταση της πραγματικότητας.

Ο προγραμματισμός της Green Dot Κύπρου με βάση του οποίου αδειοδοτήθηκε, αφορούσε κάλυψη των πέντε πόλεων της Κύπρου μέχρι τα μέσα του 2012. Με παρότρυνση και βοήθεια από το κράτος επισπεύστηκε το πρόγραμμα και ήδη καλύπτει τις 4 από τις 5 πόλεις ενώ μέσα στο 2010 θα καλυφθούν όλες οι πόλεις. Άρα δεν καθυστέρησε το πρόγραμμα αλλά αναπτύχθηκε πολύ πιο γρήγορα από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Από την στιγμή που αναπτύσσεται σταδιακά (και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς) θα υπήρχε πρώτη, δεύτερη, τρίτη κ.λ.π. και τελευταία φάση. Και δεν είναι ούτε παράδοξα, ούτε παράλογα που έτυχε η Λάρνακα να είναι η τελευταία πόλη που μπαίνει στο πρόγραμμα. Κάθε λογικός σχεδιασμός θα επικεντρωνόταν πρώτα στις πόλεις με τη μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού (Λευκωσία και Λεμεσός). Στη συνέχεια όταν η επιλογή ήταν ποιος θα έπρεπε να καλυφθεί πρώτος μεταξύ Λάρνακας, Πάφου και ελεύθερης Αμμοχώστου και πάλι η επιλογή της Πάφου και της ελεύθερης Αμμοχώστου ήταν λογική γιατί είναι οι αμιγώς τουριστικές περιοχές και πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι και την εικόνα της χώρας μας προς τις χιλιάδες των ξένων που επισκέπτονται τη χώρα μας (η μεγαλύτερη πηγή εισοδημάτων μας ως χώρα). Στο κάτω κάτω, αν επιλέγαμε τότε τη Λάρνακα και αφήναμε την Πάφο και ελεύθερη Αμμόχωστο πίσω, δεν θα είχαμε τα ίδια παράπονα από την ελεύθερη Αμμόχωστο που επίσης θα εξυπηρετείται από το νέο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ ή την Πάφο που εξυπηρετείται εδώ και μήνες από σύγχρονο ΧΥΤΑ και έχουν αυξημένο κόστος απόρριψης;

Τώρα όσον αφορά τις πληροφορίες για άλλο πρόγραμμα ανακύκλωσης στη Λάρνακα που έχουν δημοσιευτεί αυτές τις μέρες, το επιχείρημα ότι επειδή άργησε να έρθει η Green Dot Κύπρου τότε θα κάνουμε άλλο πρόγραμμα από μόνοι μας, δεν ευσταθεί. Από τις 16 Μαρτίου είχαμε αποταθεί στους δύο μεγάλους Δήμους της Λάρνακας και τους ζητήσαμε συνάντηση για έναρξη των διαβουλεύσεων για εφαρμογή των προγραμμάτων ανακύκλωσης. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει ένταξη τριών Δήμων και οκτώ μεγάλων Κοινοτήτων με 105,000 κατοίκους το Νοέμβριο, ενώ θα γίνει προσπάθεια να γίνει ακόμη πιο σύντομα η έναρξη τους (π.χ. Σεπτέμβριο). Άρα που είναι η καθυστέρηση που καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία άλλου προγράμματος; Έτσι και αλλιώς και όλα να είναι συμφωνημένα, τεχνικά χρειάζονται 4-5 μήνες να αρχίσουν τα έργα (προμήθεια κάδων, μηχανημάτων, ενημέρωση κατοίκων κ.λ.π.).

Σχετικά με το πρόγραμμα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που παρουσιάζεται ως υποκατάστατη επιλογή του ολοκληρωμένου προγράμματος διαλογής στην πηγή που εφαρμόζουμε ως δίκτυο Green Dot οργανισμών σε όλη την Ευρώπη, τα πράγματα είναι διαφορετικά από ότι έχουν λεχθεί. Έχει παρουσιαστεί ως ένα πετυχημένο πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα. Στην ουσία τα αποτελέσματα είναι πολύ πίσω από τα αρχικά αναμενόμενα. Ούτε μπορεί ένα τέτοιο πρόγραμμα να παρουσιάζεται ως ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου