Μοναδικοί επισκέπτες

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

RECYWARD: Recycle with rewards!



Από τον Κωνσταντίνο Τσιάρτα

Πηγή: www.studentlife.com.cy




Ο Χριστόδουλος Παύλου σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων και ο Ευθύμιος Κωνσταντίνου Φιλοσοφία. Οι δύο αυτοί προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι πολλά χρόνια φίλοι. Από το 2014 όμως τους ενώνει και κάτι παραπάνω. Το RECYWARD! Το recyward είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Βασισμένο στην ιδέα του gamification κάθε φορά που κάποιος ανακυκλώνει μέσα από το πρόγραμμα πιστώνεται ανάλογες μονάδες, τις οποίες μπορεί να εξαργυρώνει με προϊόντα/υπηρεσίες. Μπορεί επίσης να τις δωρίσει σε κοινωφελή ιδρύματα/οργανισμούς ή για δεντροφυτεύσεις.



Χριστόδουλε, Ευθύμιε καλημέρα. Πώς ξεκίνησε η ιστορία του RECYWARD;

Το recyward ξεκίνησε ως ιδέα στις αρχές του 2014 όταν ο Χριστόδουλος μου είπε να μελετήσουμε ένα τρόπο ώστε όταν κάποιος ανακυκλώνει να βλέπει άμεσο όφελος από την πράξη του. Να έχει δηλαδή μια επιβράβευση για αυτό που κάνει πέρα από στη συμβολή του στη προστασία του περιβάλλοντος. Αρχίσαμε να δουλεύουμε την ιδέα, να ερευνούμε τα είδη επιβράβευσης που θα προσφέρονταν, από ποιούς, αν θα μπορεί να εφαρμοστεί και αν θα μπορούσε να βρει απήχηση από την κυπριακή κοινωνία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βάλαμε την ιδέα σε διάφορους διαγωνισμούς για start-ups και μέσα από τα σχόλια και την περαιτέρω μελέτη της ιδέας, άρχισε να κατασταλάζει η μορφή του recyward. Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς (2014-15) προσεγγίσαμε το Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς κρίναμε πως αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά το πρόγραμμα. Η «μικρή κοινωνία» του Πανεπιστημίου Κύπρου θα μας προσφέρει τα απαραίτητα δεδομένα ώστε να δούμε τα δυνατά στοιχεία του recyward, τις αδυναμίες και να προσαρμοστεί ώστε σε κάποια στιγμή όταν βγει στην κοινωνία να είναι πλήρως έτοιμο. Αφού λοιπόν το παρουσιάσαμε στην επιτροπή του Οικολογικού Πανεπιστημίου και μπροστά στον πρύτανη, εγκρίθηκε η εφαρμογή του. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου εφαρμόζεται αρχικά για ανακύκλωση χαρτιού αλλά πολύ σύντομα θα ενταχθούν και άλλα υλικά.
Recyward 6
Ποιος είναι ο κύριος σκοπός του recyward και γιατί πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει;
Ο κύριος σκοπός μας είναι να εξετάσουμε κατά πόσο η εισαγωγή επιβράβευσης (rewarding) στη διαδικασία ανακύκλωσης θα ωθούσε περισσότερο κόσμο στην ανακύκλωση, ειδικά σε χώρες με χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης όπως η Κύπρος. Η ανακύκλωση είναι ένα θέμα που απασχολεί ακόμη τον κόσμο και επιδιώκονται τρόποι ενίσχυσής της. Στην Κύπρο ειδικά τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά. Ήδη στην Ευρώπη αρχίζουν να εφαρμόζουν την μέθοδο της επιβράβευσης. Στην Αγγλία μεγάλες εταιρίες προσφέρουν εκπτωτικά κουπόνια σε όσους ανακυκλώνουν μέσω αυτών. Αντίθετα, στην Κύπρο προωθούνται μέτρα όπως επιβολή προστίμου για μη ανακύκλωση. Αντί να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να προσελκύσουμε τον πολίτη, τον μαστιγώνουμε για να ασχοληθεί με την ανακύκλωση. Περιττό να πούμε πως κάτι τέτοιο μόνο αρνητικά θα συμβάλει στις προσπάθειες μας. Οπόταν το να χρησιμοποιείς ένα καινοτόμο τρόπο μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον.
Recyward 4
Ποια η διαφορά του recyward από άλλα προγράμματα;
Το recyward αποσκοπεί να γίνει ένα πρόγραμμα ομπρέλα. Όποτε κάποιος ανακυκλώνει μέσα από το recyward θα έχει να επιλέξει μέσα από μια πληθώρα επιλογών επιβραβεύσεων. Τα rewards θα προέρχονται από μεγάλο αριθμό εταιριών / υπηρεσιών που θα συνεργάζονται με το πρόγραμμα. Έτσι ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει το τι θέλει κάθε φορά. Επιπλέον, τα rewards δεν θα περιορίζονται μόνο σε προϊόντα και υπηρεσίες. Θα υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιον να εξαργυρώσει τις μονάδες του/της προσφέροντας τις σαν δωρεά σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα/οργανισμό. Επιπρόσθετα μπορεί να επιλέξει όπως οι μονάδες εξαργυρωθούν με ανάλογο αριθμό δέντρων για δεντροφύτευση. Έτσι η προσφορά τους στο περιβάλλον θα αυξάνεται.
Recyward 10
Γιατί μια εταιρία/οργανισμός να εμπλακεί στο recyward;
Το recyward δίνει την ευκαιρία στις εταιρίες να ενισχύσουν την περιβαλλοντική τους πολιτική ενισχύοντας ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Επιπρόσθετα τους δίνεται η ευκαιρία να διαφημιστούν αφού ο πολίτης θα μπορεί στο χώρο του προγράμματος να βλέπει τις προσφορές της κάθε εταιρίας και να επιλέγει την επιβράβευσή του. Επίσης, θα μπορούν να βλέπουν τι επιλέγει ο πολίτης από τις προσφορές τους και έτσι να μπορούν να ρυθμίζουν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους ανάλογα.  Η εφαρμογή του στο πανεπιστήμιο δίνει τη δυνατότητα σε μικρές τοπικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στο φοιτητικό κοινό. Έτσι, το πρόγραμμα συμβάλλει και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών που ενδεχομένως να μη μπορούσαν να ανταγωνιστούν μεγαλύτερες.
Recyward 9
Ένα τελικό μήνυμα για τους φοιτητές.
Περιμένουμε όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, και όχι μόνο, να φέρουν το υλικό τους για ανακύκλωση και να πάρουν το reward τους. Ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας μαζέψαμε 26 κιλά χαρτί. Ευχαριστούμε όσους ήρθαν και από τη Τρίτη περιμένουμε ακόμη περισσότερη συμμετοχή. Όλοι οι φοιτητές έχουν χαρτί που δεν χρειάζονται. Ας το φέρουν στο recyward όπου θα πάρουν και άμεση επιβράβευση. Recycle with rewards!
Recyward 2
Recyward 3
Recyward 1

Το πρόγραμμα λειτουργεί κάθε Τρίτη από τις 10:30 μέχρι τις 17:00 στο ΧΩΔ 01 αιθ.008.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου